Beykoz Spor Kulübü Başkanı Zeki Aksu’nun Spor Kulübü binası hakkında basın açıklamasında bulundu.
Gerçekleşen basın toplantısına Beykoz Spor Kulübü yönetimi ve Basın katıldı.
İlk olarak açılış konuşmasını Beykoz Spor Kulübü Genel Sekreter ve Basından Sorumlu ismi Alaattin Kılıç gerçekleştirdi. Kılıç konuşmasında, Beykoz Spor Kulübü’nün 113.Kuruluş yıl dönümü için bir araya geldiklerini söyleyerek, Kulübün 113 yıl önce Türk Dil Edebiyatının ve Türk Siyasetinin çok önemli isimlerinden Ahmet Mithat Efendi öncülüğünde, arkadaşlarının ortak çabalarıyla kurulduğunu ve daha o yıllarda Beykoz Spor’un tohumlarının atıldığını belirtti.
Alaattin Kılıç sözü Beykoz Spor Kulübü Başkanı Zeki Aksu’ya bıraktı.
Beykoz Spor Başkanı Zeki Aksu’nun yapmış olduğu basın açıklamasını aynen yayınlıyoruz.
“Değerli basın mensupları…
Beykoz Spor Kulübü’nün 113. Kuruluş yıl dönümünü olan 28 Eylül Günü düzenlemiş olduğumuz basın toplantısına katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
113 yıl…
Dile kolay…
İkinci meşrutiyetle yaşıt, Türk spor tarihinin asırlık çınarlarından biri olan Beykoz Sporumuzun doğum gününü kutluyoruz.
113 yıl…
Profesyonel liglerde, amatör liglerde gerek futbol gerek basketbol gerekse sporun diğer branşlarında on binlerce mücadele…
Bin bir emek ve çabanın biriktirdiği asırlık bir çınar.
Bizler Beykoz Spor Kulübünü yönetme onuruna sahip kişiler olarak almış olduğumuz vazifeden onur duyuyor, bayrağı yere düşürmemek ve her gün bir adım daha ileriye taşıyabilmek için canla başla çalışıyoruz.
Çok iyi biliyoruz ki kulüp başkanları, yöneticiler, belediye başkanları, yerel yönetimler velhasıl kelam tüm makamlar gelip geçicidir. Esas olan kurumdur.
Beykoz Spor Kulübü olarak son yıllarda çok ciddi mali sorunlar yaşadık ve sorunları aşma yolunda çoğu kez gerçekten desteğine ihtiyaç duyduğumuz yapıları maalesef yanımızda göremedik.
Kalıcı ve istikrarlı bir gelir kaynağına sahip olmayan yapıların hemen her faaliyeti adı amatör olsa da profesyonelliğe dönüştüğü bir ortamda uzun süre ayakta kalması beklenemez.
Beykoz Spor Kulübü maalesef böyle bir gelir kaynağına sahip değildir. Geçmiş yıllarda ilçemizi yönetmek adına görev üstlenenlerin bu konuda gerekli ve yeterli adımları atmadıkları ya da atamadıkları herkesin malumudur.
Ancak Beykoz Spor Kulübü’nün Beykozluların kalbindeki yeri sadece bir spor kulübü olarak görülemez.
Beykozlu olmanın, Beykoz’da yaşamanın, Beykoz’a sahip çıkmanın yoludur kulübünle bütünleşmek…
Son günlerde Beykoz kamuoyunu meşgul eden tarihi kulüp binamız meselesine de bu çerçeveden bakılması gerektiğine inanıyoruz.
Ve diyoruz ki; kim ne karar alırsa alsın tarihi kulüp binası Beykoz Spor’un malıdır ve eninde sonunda Beykoz Spor’un olacaktır.
Kararın yanlışlığını yumuşatma adına kütüphane veya başka bir bahaneye sığınmak bu süreci geciktirir ancak engelleyemez.
Tarihi binanın bir bölümünün kütüphane olarak hizmet vermesine karar verilmesi bu yapının Beykoz Spor Kulübü tarafından kullanılması gerektiği doğrusunu ortadan kaldırmaz.
Ayrıca konuyla ilgili hemen herkes tarafından çok iyi bilinmektedir ki 21.yüzyılın dijital olanakları sayesinde başta Milli Kütüphanemiz olmak üzere ulusal ve uluslararası kütüphaneler bina içlerine hapsolmaktan çıkmıştır. Kütüphane olarak hizmet veren yapıların müdavimleri yok denecek kadar azalmıştır.
Bu durumu değerlendirmek için âlim olmaya gerek yoktur. Bir kez daha tekrar ediyoruz. Kütüphane ya da başka bir bahane yoluyla tarihi binamızın elimizden alınmasına seyirci kalmayacağız.
Bu durum siyasi bir mesele değildir.
Kendini Beykozlu olarak gören her aklıselim insan, hakkın sahibine teslimi konusunda hemfikirdir. Siyaseten birbirinden çok farklı konumda olan ve ilçemizin kanaat önderleri arasında bulunan pek çok kişinin sosyal medya paylaşımları da göstermektedir ki Beykoz halkı kulübüne ve 113 yıllık tarihine sahip çıkmaktadır.
Beykoz Spor Kulübü yönetim kurulu olarak Beykoz Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’ı bir Beykozlu gibi davranmaya ve hakkı sahibine teslim etmeye devam ediyoruz.
Beykozlular var oldukça, Beykozlular sahip çıktıkça, Beykozlular yaşadıkça Beykoz Spor Kulübü de sonsuza kadar ayakta kalacaktır.
BEYKOZ SPOR KULÜBÜ YÖNETİM KURULU
Sedat Dalar (Özgün Haber Gazetesi)
Kulüp binasının hukuki süreci ve mülkiyet konusu hakkında bilgi verir misiniz? Sorularıma gelince;
-Hukuken bir mücadele yapılacak mı?
-Beykoz Spor Kulübünün hukuken bir hakkı var mıdır?
-Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’ın bu girişiminden önce Beykoz Spor Kulübüyle bir randevusu ya da bilgilendirmesi oldu mu?
Alaattin Kılıç:
“Beykoz Spor kulübü tarihi bir binadır ve Beykozlunun kulüp binasıdır. İşin hukuki yönü çok çetrefilli değil açıkçası. Sözü Zeki başkana bırakıyorum. Kendisi gerekli bilgilendirmeyi yapacaklardır.”
Zeki Aksu: “Spor Kulübü Lütfi Kırdar tarafından yaptırılmıştır.”
Beykoz Spor Kulübü 1946 yılında Lütfi Kırdar tarafından yapılan tek katlı bir binadır. 3 parselden oluşmaktadır. 2 parseli Beykoz Spor Kulübüne hibedir. Fakat hibe eden vatandaşlar daha sonra Türkiye’den göç etmişlerdir. Ve bu yerler hazineye devredilmiştir. Türkiye’de ki hiç bir stat, kulüp binası kulüplerin değildir. Buraların mülkiyetleri Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne aittir. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne zamanın yönetim kurulu üyesi rahmete kavuşmuş değerli büyüklerimiz devretmiş, kimliklerini değiştirmek istemişlerdir. O zamanın Valisi Lütfi Kırdar’a gidilmiş, Sayın Kırdar da: “Eğer bize devrederseniz, bizler de Devlet olarak sizlere binanızı yaparız, mülkü kiraya verirsiniz” demiştir… Ve o süreçten bugüne gelinmiştir.
“Spor Kulübümüz için İş Bankası’ndan kredi çekmiştik.”
2009-20010 yılları kulübümüz tarafından inşaatına başlanmadan önce dönemin belediye başkanı Sayın Muharrem Ergül ziyaret edilmiştir. Belediyemiz resmi olarak çatı onarım ihalesi yapmıştır. Fakat çatı onarım ihalesi yaparken Boğaziçi İmar Müdürlüğü gelip “Burayı 3 metre geri çekelim, binayı da öbür tarafa öteleyelim, yıkın… Daha iyisini yapın” demişti… İhale süreci başka şekilde olduğu için Beykoz Belediyesi yapmak zorunda kalmıştı. Beykoz Spor Kulübü, Paşabahçe İş Bankası’ndan, Beykoz Spor Kulübü’nün yönetim kurulu kararıyla, genel kurulumumuzun öncü kararıyla kredi kullanmıştır. Bu paralar yetmemiştir.
“2009 yılında Merhum Çelikbilek ile yapılan bir protokol var.”
Beykoz Spor Kulübü’nde 2 yapı vardır. Anonim Şirket ve Dernek… Beykoz Spor Kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’dan sonra şirketleşen 4. Kulüptür. O dönem Beykoz Belediye Başkanı Merhum Yücel Çelikbilek’tir. Bu kulübün geri alınmasını istedi. Kulüp Tepe grubundan belediyeye geçmişti. Biz de o şirketi dernek olarak almak durumunda kaldık. Beykoz spor kulübü Basketbolda o yıllarda en üst ligde… Futbol 2. Ligde… Ortada bir kulüp binası var ve 2009 yılında Belediye Başkanı rahmetli Yücel Çelikbilek ile yapılan bir protokol var.
“Kulüp binasını çatısına kadar biz kendimiz tamamladık.”
4 milyon borçla devredildiğini, o gün ki rakamla karşılığı da 3 milyon dolar… Ve kulübümüzün hiçbir geliri yok… 2. Ligdeyiz ve gelen tüm paralarımıza devlet tarafından el konuluyor. Yani 4 trilyon olan borç, 7 trilyon olmuş. Ve dolayısıyla kulüp binasını çatısına varıncaya kadar biz kendimiz tamamladık.
“2009 yılında ihalede kulübü 25 bin bedelle biz aldık.”
Fakat dönemin İl spor müdürü, ismini vermek istemiyorum… Bir takım art niyetli fikirlerle burayı bizden almak istedi. Ve ihaleye girdi inşaattan önce. 2009 yılında 25 bin bedelle biz aldık. 25 bin lira kira ödeyecektik, 7 bin lira üst kata kira ödeyecektik, toplamda 32 bin. Ve 15 bin lira da Beykoz stadına kira ödüyoruz. Ve dönem Beykoz Belediyesi ve Acarlar’dan sonra en fazla işveren Beykoz Spor Kulübünde 90’a yakın çalışan personel ve sporcu barındırıyor. Beykoz Spor birçok branşta yarışan bir kulüptür.
“Kulüp binası anamızın ak sütü gibi helaldir.”
Biz binayı yaptık, devlet bizden kira aldı… Beykoz’da ön görünümde kimse çatısındaki kiremidini değiştiremezken, ben bu konuda kaçak inşaat yapmaktan, Beykoz Spor Kulübü başkanı olarak yargılandım. Mahkum oldum, ceza aldım… Orası bizim anamızın ak sütü gibi hellimizdir. Bugün devlet arazilerinin üzerinde 20 yıl oturanlar hak iddia ediyorsa, 70 yıldır oturduğumuz bina anamızın ak sütü gibi helaldir. Yıllardır uğraştık, başardık… Belediye ye devrini sağladık.
“Spor kulübünü ‘0’ liraya Beykoz Belediyesi’nde devrini sağladık.”
Beykoz spor kulübünü Beykoz Belediyesi’nde devrini sağladık, hem de ‘0’ liraya. 7 yıldır o bina enkaz halinde, bağrımıza sakladık duruyor. Kulübünün 7-8 yıldır Stadı yok, 10 yıldır kulüp binası yok, 1 lira geliri yok mücadele ediyor.
“Merhum Çelikbilek’in ölüm yıl dönümünde Beykoz Stadıyla ilgili belgelerle konuşacağız.”
Beykoz spor kulübü bugün elimizden alınmak isteniyor. Rahmetli Yücel beyle biz bunu konuştuk. Rahmetli Yücel Bey’in ölümünün 1 yıldönümünde bir takım belgelerle bunu açıklayacağız. Beykoz stadıyla da ilgili olarak eksik olmasın sağlığında Beykoz Spor tabelasını dikti. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Elektrik, su, doğalgaz giderleri Beykoz belediyesi tarafından ödenmektedir. Orada 900 bin dolar para harcamıştır bugünkü kur karşılığı… Bunların tüm kayıtları da kulübümüzün genel kurulundan geçmiştir ve kayıtlarımızda da vardır. Orada 1300 metrekare bina kazandırılmıştır, 600 metre kare olan binamız 1200 metre kareye kadar çıkarılmıştır.
“Kütüphaneye kimse gelmiyor diye kulüp binası kapatılıp başka amaçla kullanılacaktır.”
Kulüp binasına kütüphane yapımı suni bir geçiştir. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde bir kütüphane mevcuttur. O bina da depreme dayanıksız şeklinde bir açıklamayla yıkılacaktır. Bence Beykoz da en sağlam temelin atıldığı binadır o bina. O bina yıkılacak çünkü Karlıtepe’ye teleferik kurulacak ve turistik anlamda teleferik sefası yapılacak… Hükümet konağının önü açılacak… Orası çürük olduğundan yıkılmayacak, bunu da tüm Beykoz halkı bilsin… Yarında kütüphaneye kimse gelmiyor diye kulüp binası kapatılıp başka amaçla kullanılacaktır. Bugün x partisi, yarın Y partisi… Orası siyasi partilerin siyaset yapacağı yer olacaktır. Eskiden siyaset sporun emrindeydi, bugün spor siyasetin emrine girmiştir.
“Bugün olmasa da yarın o bina Beykoz spor kulübüne verilecektir.”
Biz yerimizi geri istiyoruz. Hak mücadelesi, dava konusu… Beykoz belediyesiyle davalık olmak istemiyoruz. Beykoz belediyesi de orayı zaten 5 yıl süreyle kiralamıştır, 5 yılı da dolmaktadır. Artı bir 5 yılı daha vardır. Siyasi partilerin hepsi gelip geçer, seçimlerde halkın 2 dudağı arasındadır. Bugün olmasa da yarın o bina Beykoz spor kulübüne verilecektir. Hangi kurum, hangi şahıs buna vesile olacaksa, camia olarak biz ona teşekkür edeceğiz, minnetle anacağız.
“Cumhurbaşkanımıza kulüp binası hakkında brifing vereceğiz.”
Önümüzde ki günlerde Cumhurbaşkanımız Beykoz’da bir açılışa gelecekler. Bizler de Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey’e dosya hazırlayıp, bu konu hakkında brifing vereceğiz. Şahin Köktürk Spor Salonu’nda kendileri Beykoz Spor Kulübü ile ilgili bir talimat vermişti. O talimatın yerine getirilmemesinin üzüntüsü içerisindeyiz. Bizler bir kurumu temsil etmekteyiz kimse kimseyi sevmek durumunda değil ama saygı duymak zorundadır.
“Beykoz spor kulübü bir değerdir.”
Ben ve arkadaşlarım 112 yıllık tarihi yaşatmanın mücadelesini yapıyoruz. Bazı aklı kıt kafalar, yeni Beykoz kuralım mantığı içerisindeler. Beykoz spor kulübü bir değerdir. Bugün diğer 3 büyük spor kulübünün de borçları var. Kulüpleri kapatıp yenisini mi kuracak? Beykoz Spor kulübünde herkesin anıları vardır. Biz yeni Beykoz sporun kurulmasına izin vermeyeceğiz. Arkamızda koca bir camia var bizi destekleyen. Telefonlarımız susmuyor. Bizler sadece kulüp binamızı geri istiyoruz.
“Çocuklarımıza tertemiz yarınlar bırakmak için mücadele ediyoruz.”
Kendimiz adına istemiyoruz. 22 yıldır bu kulübe hizmet ediyorum, bir 22 yıl daha burada olacak halim yok… Kulübü borçsuz-harçsız aldığımız yerde bırakmayı Allah nasip eder. Bizler çocuklarımıza tertemiz yarınlar bırakmak için bu camiada mücadele ediyoruz.
“Belediye orada ticaret yapamaz.”
Biz kütüphaneye karşı değiliz ama kütüphanenin arkasından gelecek olaylara yaklaşımları bilemiyoruz. Alt katı da Millet kıraathanesi olacağı söyleniyor, bu hala açıklanmadı tabii. Bizim bir gelire ihtiyacımız var. Devlet her yeri özelleştirirken kulüp binasının altının lokal yapılmasına, ticari kuruluşa izin vermiyor, “3.şahıslara devredemezsiniz” diyor. Belediye de orada ticaret yapamaz. Önünde-sonunda kulüp binamızı geri alacağımıza inanıyoruz.
“Beykoz’un bir abisi yok.”
Beykoz belediye başkanı ile hangi sivil toplum başkanı görüştü, ben de çok merak ediyorum. Randevu istedik seçildiği günden bugüne… Pandemi sürecinden önceki günlerden bahsediyorum. Ben burada Beykoz sporu temsil ediyorum, gidip orada kapı aralarında Murat Bey’in ya da belediye başkanını bekleyemez. Kendilerine randevu talep ettik, talebimiz henüz yerine gelmedi. Beykoz’un en önemli eksikliği de Beykoz’un bir abisi yok. Beykoz’un bir abiye ihtiyacı var… Eskiden bu abiliği İsmet abi (Acar) çok güzel yapıyordu. Sağ olsunlar belediyeyle olan ilişkilerde hemen devreye giriyordu. Artık yaşı ilerledi, tabii bizim de yaşımız ilerliyor… Kaymakamlarımız dan da bize arabuluculuk yapmalarını istiyoruz. Yeni kaymakamımız Esengül Hanımdan da bizlere arabulucu olmalarını bekliyoruz. Kendileri ile bir araya geldik, bizleri çok iyi ağırladılar.
“Başkanın halkın sesine kulak vereceğine inanıyorum.”
Murat Aydın tecrübeli bir belediye başkanıdır. Zeytinburnu’ndan özel olarak gelmiştir, tecrübelerinden faydalanmak üzere. Halkın sesine kulak vereceğine inanıyorum. Akılcı bir çözüm üzerine her türlü diyaloğa açık olduğumuzu açık ve net olarak ifade ediyorum.
Alaattin Kılıç: “Tarihi kulüp binası için gerekirse referanduma gidilmelidir.”
Buranın mülkiyeti İl Gençlik Spor Merkezi Genel Müdürlüğü’nde. Kullanım hakkı uzun yıllar boyunca Beykoz spor kulübündeydi. Ancak son süreçte Beykoz belediyesi, Beykoz Spor Kulübü sorunlar yaşayınca, Beykoz Spor Kulübü üzerinden buranın kira hakkını elde etmiş vaziyette. Yani Beykoz Belediyesi ile ilgili hukuki bir süreç başlatmak gibi bir durumumuz hukuken yok, söz konusu değil. Zaten tarihi kulüp binası bizim değil. Ama bizim şöyle bir yaklaşımımız var, buralar tarihi mekanlardır. Beykoz’un tarihi kışlası olması gerektiği gibi onarıldı. Burası da tarihi kulüp binası… Bugün herhangi biri “kulüpte buluşalım” dediği zaman ilk akla gelen yer kulüp binasıdır. Elbette ki bunun kararını Beykoz belediyesi verecek. Ama biz iddia ediyoruz, Beykoz halkının iradesi tarihi kulüp binasını hak sahibine verilmesi yolundadır. Tarihi kulüp binası için gerekirse referanduma gidilmelidir. Beykoz halkına sormalıyız. Beykoz’da yeni bir kulüp kurabilirsiniz, ama biz tarihimize sahip çıkmazsak kendimizi de kaybederiz. Duyarlılık anlamında da imza kampanyalarımız olabilir, bu konu burada bir tek basın açıklaması ile burada kapanmayacaktır.