Cengizhan Turaman
(Beykoz Muhtarlar Birliği Başkanı)
“Meclis kararıyla kazanılmış bir hakkımız var”
Yaklaşık 2 ay evvel Alaattin başkanımızla 45 mahalle muhtarımızın katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Sayın başkana şunu söyledik. Dedik ki “Sayın başkanım, meclis kararıyla kazanılmış muhtarlarımızın bir ek ödenek hakkı var. Aylardır bu ek ödeneği alamıyoruz. Artı bu ek ödeneğe zam yapılmasını talep ediyoruz. Bunun da rakamsal karşılığı en az 10 bin TL olmalıdır” şeklinde bir talepte bulunduk.
“CHP Beykoz Belediye Meclis Üyeleri yanlış yaptılar”
Sayın başkan da belediyeyi daha yeni devraldığını, üzerinde mali bir borç yükünün olduğunu ve şu an 10 bin lira değil en fazla 6 bin TL bizlere verebileceğini ifade etti. Bize 6 Bin TL vereceğini ifade ettikten sonra biz de CHP grubundaki meclis üyelerine, AK Parti grubundaki meclis üyelerine bunları dile getirdik. Bunun 6 bin lira değil en az 10 bin TL olması gerektiğini her fırsatta dile getirdik. Bize seçimden önce verilmiş olan sekreter sözünü de defalarca hatırlattık. Fakat bugünkü meclis toplantısında bu 6 bin TL teklif oylanırken, AK Parti grubundaki arkadaşlar itiraz ettiler ve dediler ki “6 bin TL değil, en az 12 bin TL olması lazım”. Ve buna karşılık olarak ta CHP grubundaki meclis üyeleri söz aldılar ve şu kelimeyi kullandılar, “Biz muhtarlarla görüştük, Biz muhtarlar derneği başkanıyla görüştük, 6 bin TL’de ortak bir karar kıldık” kelimelerini kullandılar. Bu çok yanlış bir kelimeydi. Bizim kimse ile böyle bir pazarlığımız olmadı. Biz her defasında “en az 10 bin TL olmalı” diye bunu her yerde dile getirdik. Ama Sayın başkanımız Alaattin Bey dedi ki, “şu an ben bu 10 bin TL’yi veremem, bunu 6 bin TL olarak güncelleyelim, sene sonunda da gerekeni yaparız” sözünü bize verdi. Ama bugünkü meclis toplantısında 6 bin TL’yi Beykoz muhtarları kabul etmişte onun için biz 6 bin TL verdik, izlenimi vermiş olduğundan dolayı CHP Beykoz belediye meclis üyeleri burada bir yanlış yaptılar. Bu yanlışı düzeltmelerini istiyorum.
“Muhtarlar mahallelerinde devleti temsil eder”
Muhtarlık kurumu siyaset yapılacak bir yer değildir ve siyasete meze olacak bir yer hiç değildir. Muhtarlık mahallesinde kendi eforuyla, kendi çabasıyla, arkasına hiçbir siyasi destek almadan kendi imkânlarıyla seçime girip seçim kazanan bir kişidir ve mahallesinin lideridir. Mahallesinde de devleti temsil eder.
“Kazanılmış olan bir hakkımızın da savunucusu olduk”
Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir muhtar belediyeden alacağı ek ödenek için muhtar olmamıştır ve hiçbir muhtarın da böyle bir beklentisi yoktur. Fakat muhtarlık makamı, mahallesinde devleti temsil ettiğinden dolayı, en nihayetinde bir devlet kurumudur. Bir devlet kurumunun da faturalarının, giderlerinin, muhtarın kendi cebinden karşılanmasının bir saçmalık olduğundan dolayı da belediyeler tarafından muhtarlıklara bir ek ödenek verilir. Bu ek ödeneğin azlığını ve yetersiz olduğunu biz dile getirdik. Kazanılmış olan bir hakkımızın da savunucusu olduk.
“Kimse de muhtarlık makamı üzerinden siyaset yapmaya kalkmasın”
Bugünkü meclis toplantısından sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup toplantı odasına gittim. Grup odasında da meclis üyesi arkadaşlara şunu söyledim. Biz başkana 10 bin lira teklif ettik. Fakat başkan 6 bin TL’yi ödeyebileceğini bizlere ifade etti. Siz bunu niye mecliste “biz bunu muhtarlar derneği ile görüştük, 6 bin TL’yi kabul ettiler” cevabını verdiniz, “bu yaptığınız yanlıştır” dediğimde, “onlar, AK Partililer geçen dönem bizim teklifimizi ret etmişti, biz de şimdi onların teklifini ret ettik” cevabıyla muhatap oldum. Bu muhtarlık kurumu siyaset yapılacak bir yer değildir ve hiç kimse de muhtarlık makamı üzerinden siyaset yapmaya kalkmasın, sonuçları çok kötü olur.
Demokrasinin temel taşı muhtarlık makamı üzerinden siyaset yapmaya çalışanların sonu bugüne kadar hep yenilgiyle sonuçlanmıştır. Allah hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin.