Çevre ve halk sağlığını tehdit eden Riva Deresi, Beykoz Belediye Meclisi’nin Haziran Ayı Toplantısı’nda bir kez daha gündeme taşındı. Riva Deresi çevresindeki sanayi kuruluşları, turizm işletmeleri ile tarım ve ormancılık faaliyetleri yapan işletmelere yönelik yeterli denetim yapılmaması dolayısıyla kirlilik günden güne artıyor.
Beykoz Belediye Meclisi’nde konuşan CHP Meclis Üyesi Burak Korkmaz, kirlilik kaynakları ve sorumlular hakkında kamuoyunu aydınlattı. Burak Korkmaz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İl Çevre Müdürlüğü’ne gereken denetim ve cezai işlemleri yapmaları, kirlilikten sorumlu firmaları teşhir etmeleri konusunda çağrıda bulundu.
Toplantıda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nden de sorumluluklarını yerine getirmeleri de istendi.
5 Ayrı Noktada Temizlik Sürüyor
İBB’nin bağlı kuruluşlarından İSKİ Genel Müdürlüğü, İstanbulluların huzuru için Riva Deresi’ndeki temizlik çalışmalarına 5 noktada aktif olarak sürdürüyor. 2023 yılında derede 47 bin 963 m3 dip temizliği yapan İSKİ, 2024 yılının ilk 5 ayında ise 25 bin 563 m3 dip temizliği yaparak son 1,5 yılda toplam 73 bin 526 m3 çökelti (teressübat) çıkardı.
Atıksular Paşaköy’de Arıtılıyor
İSKİ Paşaköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ise yaptığı çalışmalarla Riva Deresi’ne can veriyor. Tesiste yıllık 12 milyon metreküp atık su işlenerek 19 litrelik 630 milyon adet damacanaya denk gelen geri kazanım suyu elde ediliyor. Arıtma işlemleriyle elde edilen temiz su, havalimanı ve inşaat firmalarına satılmak yerine Riva Deresi’ne can vermek üzere deşarj ediliyor.
Kirliliği ve kötü kokusuyla sık sık gündeme gelen 32 km’lik Riva Deresi, kollarıyla birlikte 367 km uzunluğa erişiyor. Fabrika ve işletmelerin denetim yetkisi Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü yetki alanında kalırken, derenin ıslah yetkisi ise DSİ sorumluluğunda bulunuyor.