Yeni adresimiz
Ana Sayfa Güncel, Siyaset 9 Ocak 2024 338 Görüntüleme

YENİ YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

reklam

Beykoz Belediye Meclisi’nin Ocak ayı Meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Gaye Zayıf Başkanlığı’nda Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı.

2024 yılının ilk Meclis toplantısını yapmak ve gündeminde yazılı bulunan hususlar ile sonradan ortaya çıkması muhtemel konuları görüşmek üzere, Beykoz Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili Gaye Zayıf Başkanlığında 08 Ocak 2024 tarihinde Pazartesi günü Beykoz Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda toplanıldı.

Meclis toplantısı yoklama alınmasının ardından Başkan Vekili Gaye Zayıf’ın açılış konuşması ile başladı.

Gaye Zayıf (AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Zayıf, 2024 yılı için birlik ve beraberlik mesajı vermesinin ardından 2023 yılının son haftasında pençe kilit operasyonunda 12 askerimizin şehit olmasının ardından duydukları üzüntülerini dile getirerek, “12 şehidimiz ve bugüne kadar vatan için şehit olan tüm şehitlerimiz için sizleri saygı duruşuna ve İstiklal Marşımızı okumaya davet ediyorum” dedi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şehit ailelerine ve annelerine sabırlar dilendi.

4 Aralık 2023 pazartesi tarihli toplantı tutanağı oylara sunuldu, oy birliğiyle kabul edildi.

7 Aralık 2023 Perşembe tarihli toplan tutanağı oylara sunuldu, oy birliğiyle kabul edildi.

Gündem dışı söz almak isteyenlerin isimleri yazıldı.

 

Gülsüm Arıkan (CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Pençe kilit operasyonunda şehit düşen askerlerimiz için duyduğu üzüntülerini ifade ederek şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehit ailelerine sabır, yaralı askerlerimize de şifalar dileyen Gülsüm Arıkan, “PKK’yı sadece kınamıyoruz, lanetliyoruz” dedi.

Arıkan tarafından söz almak isteyen CHP Meclis Üyelerinin adlarını okudu: Gülay Demirel, Süha Pekkip, Cemal Sataloğlu.

Adem Sefer (AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Sefer konuşmasında; yeni yılın ülkemize sağlık, birlik ve beraberlik getirmesini temenni etti.

Sefer tarafından gündem dışı söz almak isteyen meclis üyelerinin adlarını okudu: Sadullah Hasanoğlu, Günnur Seçer

 

Sadullah Hasanoğlu (AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Şehitlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi kimse bozamaz. En güçlü tarihimizi kendimiz yazdık yazmaya da devam edeceğiz. Bir sözlü önergemiz olacak. Önergemiz ile ilgili teknik birkaç bilgi vermek istiyorum.

Mülkiyet hakkı anayasal güvence altına alınmış bir haktır. Mülkiyet hakkı kutsaldır. Beykoz’da 10 yıl öncesi ve daha da öncesine baktığımız zaman en önemli problem olarak bakıldığında ilk sırada mülkiyet problemi vardı. Bugün mülkiyet sorununu yüzde 95’lere kadar çözmüş bir Beykoz var. 2004’ten bugüne kadar Beykoz’da Sayın Cumhurbaşkanımıza verilen destekle, yerel yönetimde kesintisiz hizmetlerle problemler anayasa değişikliğiyle,  gerekli bütün mevzuat çalışmalarla Beykoz’un önündeki çoğu engeller kaldırıldı ve insanlarımız mülkiyetlerine kavuşmuş oldular. 2019-2024 döneminde de 6 binin üzerinde tapu sahiplerine kavuşturularak, geriye kalan küçük eksikliklerde tamamlanmaya çalışılıyor. Mülkiyet problemini çözmek yetmiyor, imar çalışmaları gibi fiziksel sahadaki çalışmaların tamamlanması gibi yerel hizmetlerinde yürütülmesi gerekiyor. Beykoz’da az da olsa tapularını alamayan yerler de var. Onların da kendi yasal çerçevesinde ilgili idarelerin çözmesi gerekir, çözmeye çalıştığını da görüyoruz.

Paşabahçe Devlet Hastanesi’nin arka tarafında olan ve bir kısmının Milli Emlak’ta, bir kısmı Büyükşehir’de, birkaç kısmı da İlçe Belediyesi’nde olan alanlarla ilgili tapu talepleri var. Kanunlar hangi işi kimlerin yapacağını çok net bir şekilde belirlemiştir. Ancak kurumların birbirleriyle çalışması gerekmektedir. Dolayısıyla yönetimde hangi siyasi kadronun olduğunun önemi kalmaz, o sorunu halkın lehine birlikte çözmek gerekir.

Muhtarımız Büyükşehir’e geldi. Biz kendisine, eğer o tapuları sizlere vermek isterlerse biz meclis olarak sizlere destek vereceğiz dedik. Gruba geldiler, aynı şeyi söyledik ama ne görüyoruz; 208 ada Büyükşehir mülkiyetinde olan yer KİPTAŞ’a devredildi. Biz de AK Parti olarak itiraz ettik. Milli Emlak’ta olan yerler için Beykoz belediyemiz tapunun hak sahiplerine devredilmek üzere resmi yazı Milli Emlak’a talep etti, takip ediyoruz.

İBB bu kararı iptal etmeli, yapacaksa kentsel dönüşüm yapmalı eğer yapmayacaksa kararı meclise getirmeli biz de orada AK Parti olarak ‘EVET’ diyeceğiz.  İBB’nin 208 Ada’da bulunan encümen kararından vazgeçmesini ve 208 Ada’daki tapu mülkiyetinin üzerinde yaşayan vatandaşlara devredilmek üzere gerekli işlemlerin yapılmasını, bu konuda bütün çalışmaların yapılmasıyla ilgili bildirimin Büyükşehir Belediyesi’ne yapılmak üzere sözlü önergemin başkanlık makamına havalesini arz ediyorum.

 

Gülay Demirel (CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Savaş olmayan ülkemizde her gün şehitler veriyoruz. Sosyal yaşantımız da istediğimiz gibi değil, kadınlarımız pazardan alacağı sebzesini, meyvesini taneyle alıyor. Biz ülkemizde yanlış yönetiliyoruz, yanlış yönetilmenin bedelini de halk olarak ödüyoruz. İBB olarak 4,5 yıllık icraatlarımız ile 20 yıllık icraatlarını kıyaslıyorlar, hala 20 yıllık icraatlarında yapamadıklarının bedelini Büyükşehir başkanımıza, İBB’ye ödetmeye çalışıyorlar.

Sadece Çiğdem mahallesinde değil, Beykoz’un birçok yerinde çözülmemiş sorunlar var. Övünerek 6 mahallede ilan ettiğiniz Çavuşbaşı’nda, Görele’de sorunları çözdük dediğiniz imar planları var ya onlar da iptal edildi. Mahkeme kararıyla iptal edildi. Bu ne demek, 25 yıldır bu planları doğru yapamadınız demektir. Burada kör topal giden bir imar sorunu varsa bu da AK Parti’nin sorumluluğundadır. Çünkü her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Oradan ne talimat gelirse ona göre hareket ediliyor. İktidar, İBB ve Beykoz sizdeyken sorunu çözmediniz, şimdi her türlü engellere rağmen mücadele eden Büyükşehir belediyesine suçu atıyor, günah keçisi ilan etmek istiyorsunuz. Vatandaşımız çok şükür neyin ne olduğunu artık biliyor ve gereğini de 31 Mart’ta yapacaktır.

Çiğdem Mahallesi’ndeki tapu sorununa gelince. Hepimiz Beykozluyuz, birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Birlikte hareket etmek zorundayız. İmar sorununu siyasi rant yapmaktan çıkarın. Burası halkın meclisidir. Sorunu çözmek için biz varız, yeter ki engel olunmasın, samimiyet olsun.

Tokatköy’de yapılan çalışmalarda sizler ne yaptınız, Milli Emlak vatandaşın yerlerini sizlere devretti siz ne yaptınız?   Aldınız bu yerleri vatandaşa değil KİPTAŞ’a devrettiniz ve KİPTAŞ üzerinden projeler çıkardınız, kentsel dönüşüm için harekete geçtiniz. Sonra Büyükşehir değişti.

Partizan bir bakış açısıyla bakmayalım. İmar ve mülkiyet konusu yorum kaldırır. Bir kişinin iki dudağı arasında ‘burasını Rezerv Alanı ilan ettim’ dediği anda Çiğdem mahalliler hiçbir şey yapamazlar.

 

Süha Pekkip (CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Yaklaşık 3 ay önce Beykoz belediye başkanımızın da olduğu bir meclis toplantısında ‘Köylerden emlak vergisi alacak mısınız-almayacak mısınız?’ diye sormuştum. Kendisi bana mecliste bu konuda hiçbir cevap vermedi. 6300 sayılı yasaya göre köyden mahalleye dönüşen yerlerden İBB 2025 yılının sonuna kadar İSKİ olarak su faturalarını eski tarife üzerinden aldı.

‘Sizleri de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum’ diyen Süha Pekkip konu ile alakalı maddeyi mecliste okuyarak Emlak vergisinin de 2025 tarihinin sonuna kadar alınmaz şeklinde belirtti. Pekkip konuşmasına şöyle devam etti: Bu yasayı çıkaran AK Parti, uygulamayan Beykoz Belediyesi… Bu konu ile ilgili elimde bir de mahkeme kararı var. Mülk sahipleri vatandaşlar belediyeye mahkeme açmışlar ve davayı kazanmışlar. Bana göre Beykoz belediyesi maalesef köyde oturan insanlardan emlak vergisi adı altında kanun dışı haraç almaktadır. Beykoz belediyesinin kasası boş ve bu şekilde kasayı doldurmaya çalışmaktadır. Belediye başkanını buradan uyarıyorum, Beykoz belediyesi köy kahvesi işletiyor, köy kahvesinden alacağınız paralarla mı kasayı dolduracaksınız?

Beykoz belediyesi köylerde köy tüzel kişiliğinden geçen arsaları satıyor. 52,5 dönüm yer var. Buralar göl, dolgu toprak, tarla niteliğindeydi, geçtiğimiz mecliste buraları konut alanı olması için önümüze teklif geldi. Bizlerin ‘RET’ oylarına karşılık sizler çoğunluk olarak meclisten geçirdiniz. Kime peşkeş çekilecek buralar, kasayı böyle mi dolduracaksınız?

 

Cemal Sataloğlu (CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

CHP İBB ve Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, meclis oturumunda gerçekleştirdiği konuşmasında Beykoz Belediyesi’ne verdiği yazılı soru önergesini okuyarak, belediye tarafından verilen ihaleler hakkında da sorular sorarak cevaplarını istedi.

Alım konusu biten ve devam  eden 2 farklı ihale dosyasındaki teknik şartnamelerinin birleştirilerek üçüncü bir ihalenin nasıl apar topar yapıldığını anlatacağım ve idareye sorularım olacak… Ocak 2023’de İhalenin sözleşmesi imzalanıyor. İşin süresi 11 ay. İşin biteceği tarih ise 31 Aralık 2023 yani yılın sonuna kadar devam edecek bir hizmet alımı var ortada. İhalenin tutarı ise  yaklaşık 37 milyon lira.

İkinci ihale ise uluslararası cam festivali, Eylül ayında yapılıp biten bir iş yani. 10 gün için 1 milyon 295 bin lira ile sözleşme imzalanan bir alım bu.

Sorularımın olduğu asıl konum olan üçüncü ihalenin yapıldığı dönemde kısaca biri tamamen olup bitmiş bir alım var ortada, diğerinde  ise devam eden bir alım süreci var. Bu iki ihalenin dosyaları raflardan indiriliyor. İçinden Teknik şartnameleri çıkartılıyor. Kes kopyala yapıştır yöntemi ile ikisinin toplamından oluşan bir  başka bir ihale dosyası hazırlanıyor. Tiyatro oyunlarının isimleri dahi aynı, sanatçılar aynı, örneğin seminer programları var şartnamede aynı isimleri kes kopyala yapıştır.

Ekim 2023’de yapılan ihalede ne hikmetse 1 firmanın teklifi geçerli sayılıyor ve ihale geçmişinde bu kadar kısa sürede ve yüksek bütçeli bir işi yapmayan bir firma ihaleyi alıyor. Bu işin danışıklı dövüş olduğu adrese teslim olduğu ve yüklenicinin açıkça kollandığı alenen ortadadır. Mızrak çuvala sığmamıştır. Yapılan ihale için imzalanan sözleşme tutarı yaklaşık 70 milyon lira ve üstüne üstlük bu ihaledeki sözde  hizmet alım süresi ise 8 ay. Sözleşmede işin süresi 8 ay dediği için bende burada 8 ay diyorum.

Seçim var 3 ay sonra. Seçime hazırlık için yapılan bir ihale bu. İhaleyi kazanan firmanın sahibi burada geçmiş dönemlerde başkan yardımcılığı da yapmıştı. 5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesininde izah edildiği üzere aşağıda belirttiğim sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim.

“İdarenin söz konusu hizmet alımını içeren ve sözleşmesini 31 Ocak 2023 tarihinde imzaladığı 2022/1221576 numaralı ihale için ödediği hak ediş tutarı nedir?

Aynı içerikli hizmet alımına ait ve aynı dönemleri de içine alan   teknik şartnameyi içeren  başka  ihaleler olduğu halde,  idare     “Bilir Turizm ve Danışmanlık A.Ş.” ile 69 milyon 682 bin 818 lira artı KDV’li sözleşmeye neden  imza atmıştır?

İdare yükleniciyi neden kollamıştır? İdarenin yüklenici ile ne yakınlığı vardır?

Yüklenicinin geçmiş belediye yönetiminde karar verici pozisyonunda yönetici olması idarenin tavrını etkilemiş midir?

İdare, sözde bu hizmet alımı  ile yerel seçim sürecindeki propaganda faaliyetlerini mi yürütecektir?

 Söz konusu bu ihale konusu hizmet alımı ile seçim süreci boyunca afiş, pankart, adaya ait promosyonlar vb. çalışmalar için, yani kısaca propaganda faaliyetleri için yapılacak tüm harcamalar belediyenin kasasından mı ödenecektir?”

Günnur Seçer (AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Pençe kilit operasyonunda şehit düşen askerlerimizi andı. Filistin’de hayatlarını kaybeden vatandaşları da anarak İsrail’i kınama konuşması yaparak ‘Gazze’ye yapılan katliama dur demeliyiz’ diyerek sözlerini tamamladı.

Adem Sefer (AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Sefer konuşmasının başında ülkemizin bölünmez olduğunu, vatan için dökülen kanları söyleyerek şehitlerimizi saygıyla ve minnetle andığını ifade etti.

Beykoz’da imar ve mülkiyette vatandaşlarımızın lehine olacak her türlü çalışmanın altına imzamızı atarız. Bugün İBB sizlerde peki, 4,5 yıldır siz yönetiyorsunuz, süreçte imarla, mülkiyetle ilgili bu zamana kadar ne yaptılar.

Belediyede, belediye başkanımız ve idaresi devletin kanun ve kurallarına göre yönetiyor. Her yıl düzenli olarak yapılan ihalelerin hepsinin sayıştaydan denetlemesi yapılıyor.

Adem sefer Gazze’de yaşanan katliam için de bir konuşma yaptı. Konuşmasının sonunda ‘Gazze’de şehit düşenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim. Allah yar ve yardımcıları olsun’ dedi.

Adnan Güner (İYİ Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

Sadullah Bey teknik konularda bilgiler verdi ama samimiyette önemli. 20 senedir biz de Beykoz’da yaşıyoruz. Çözülen sorunlar var çözülemeyen sorunlar da. Çözülemeyecek bir sorun muydu da bugünlere kadar geldi.

Güner daha sonra mahalliler tarafından kendisine verilen dilekçeyi mecliste okuyarak asıl olması gerekenin icraat olduğunu ifade etti. Yanılmıyorsam 10 sene oldu bu konularla ilgili protestolar yapıldı, Cumhurbaşkanımız gelmedi mi bu konular üzerine. Ne oldu, o kadar zaman içerinde ne kadar yol alındı? Samimiyet burada çıkıyor. Bu konu hakkındaki kararınızı daha önce aldığınız gibi almanızı talep ediyorum, saygılar…

Tekliflere geçildi.

Denetim Komisyonu üye seçimi gizli oylama ile yapılırken, yapılan oylama sonucunda Denetim Komisyonu Üyeliklerine  Serkan Şahin 21 oy,

Yakup Özbek 21 oy,

Cemal Sataloğlu 21 oyla seçildiler.

Meclis oturumu dilek, temenniler ve kapanış ile sona erdi.

 

 

 

reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

İlginizi çekebilir

İYİ Parti Aşure Dağıttı

İYİ Parti Aşure Dağıttı

Özgün Haber Reklam Alanı
Özgün Haber Reklam Alanı
Tema Tasarım | AnatoliaWeb