Bir yılı aşkın bir süredir Beykoz İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yapan Hakan Öztürk, basın mensupları ile bir araya geldi.
İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen programla, Emniyet Müdürü Hakan Öztürk, Beykoz’un basın mensuplarını ağırlayarak ilçemizin asayişi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Beykoz halkında uyuşturucu konusunda büyük hassasiyet olduğunu ve bu hassasiyetin emniyetin çalışmalarına büyük katkı sağladığını söyleyen Hakan Öztürk, “Beykoz suç oranları sıralamasında İstanbul ilçeleri arasında sondan 5. sırada” dedi.
Meslek yaşantısının çoğunluğunu İstanbul’da geçirdiğine, sadece şark görevi gereği Elazığ’a gidip geldiğine vurgu yapan Hakan Öztürk, Beykoz’un emniyet camiasında eskiden beri huzurlu bir yer olarak bilindiğini kaydetti.
“Beykoz eskiden beri emniyet camiasında huzurlu olarak bilinir ki, şu anki istatistiklerimizde bunu doğruluyor. Beykoz istatistiklerde suç sıralamalarında sondan 5. Sırada yer alıyor. Liste başında ne yazık ki Esenyurt ilçesi var. Biz Beykoz olarak, çok iyiyiz, sakiniz, olay yok deyip gevşek davranacak bir durumumuz yok.” diye konuşan Hakan Öztürk,
İlk geldiğimde benim derdim polis sayısını arttırmaktı, bunu nispeten başardığımıza inanıyorum. Hala eksikliklerimiz var. Beykoz’un coğrafi alanının büyük olması biraz gölgede kalmamıza yol açıyor.
Beykoz’un büyük olması bizim için dezavantaj
3 ekip, 4 ekip, belli bir bölgeyi kontrol altına almaya çalıştığımız zaman, örneğin Poyraza bir ekip gönderdiğim zaman, merkezde hiç kimse kalmıyor. Mesafelerin uzak olması ve alanın çok büyük olması bizim için dezavantaj.
Beykoz’da alan uygulamaları
Alan uygulamalarıyla park, bahçe, sahil kesimlerine özellikle uygulama yapmaya çalışıyoruz. Toplumun kalabalık olduğu yerlerde kendi görünürlüğümüzü arttırmayı başardık. GBT sorgulamalarını arttırdık. Ruhsatsız silah yakalamalarında artışımız oldu.
Beykoz’da uyuşturucu hassasiyeti
Beykoz’da uyuşturucu hassasiyet had safhada ki, Beykoz’da bu sorun İstanbul’la kıyaslanamayacak kadar az seviyede ama buradaki hassasiyet yüksek. Uyuşturucu yakalamalarımız çok iyi gidiyor. Tabii bizim yaptığımız yakalamalar uyuşturucu sorunu nu çözüyor mu? Çözmüyor.
Kapalı alanlarda kullanım arttı
Göz önünde kullanımını engelledik. Son bir senedir benim gördüğüm netice bu oldu. Yaptığımız görüşmelerde de şunu gördük. Daha çok kapalı alanlarda ve ikametlerde kullanım arttı. Bahçede, dışarıda, aleni bir şekilde milletin gözü önünde uyuşturucu kullanımı yok denecek kadar az.
Allah’a şükür eskiden olduğu gibi sallana sallanıp gezen, sağda solda bayılan tipler artık minimize olmuş durumda. Bu bizim yaptığımız bir çalışma…
Uyuşturucu kullanımı polisiye tedbirlerle engellenemez
Uyuşturucu kullanımını polisiye tedbirlerle engelleyemeyiz. Biz sadece arzı engelleyebiliriz veya düşürürüz. Bir de göz önünde kullanılmasını engelleyebiliyoruz. Yaptığımız yakalamalar ve çalışmaların sonucu bunu gösteriyor.
İhbar merkezli hareket ediyoruz
Geçen seneyle bu sene arasında uyuşturucuda yakalamalarında fazla bir farkımız yok. Uygulamamız artmasına rağmen yeni bir proje var. İhbar merkezli hareket ediyoruz. İl Emniyetimizin bir projesi var. Hangi bölgede ihbar çoksa uygulama alanlarını oralara kaydırıyoruz. 2018’den beri ihbarlarda yüzde 80’e yakın düşüş var. Bu inanılmaz büyük bir başarı. Ama dediğim gibi kullanım algısında değişiklik yok.
İnşallah toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelip farklı bir model geliştirebilirsek uyuşturucuda azalmaya gideceğine ben inanıyorum. Bu sene özellikle okullarda aile birlikleriyle beraber annelerin eğitimi üzerinde duracağız.
Aileler çocuklarının kullanıp kullanmadığını anlayamıyor
Dedim ya kullanımın daha çok ikametlere kaydığını tespit ettik. Bu sadece bizim çalışmamız da değil. Tüm İstanbul genelindeki veriler bunu gösteriyor. Aileler kendi çocuklarının kullanıp kullanmadığını anlayamıyor veya geç anlıyorlar. Bunu üzerine geliştirilen projede şunu yapacağız.
Annelere eğitim vereceğiz
Biz polis olarak çocuklara, özendirici etkisi olabildiği için eğitim veremiyoruz. Ama ailelere, özellikle annelere eğitim verme yoluna gideceğiz ki, kendi çocuklarını kontrol altında tutabilsinler. Bu sene ağırlığımız bu olacak. Her bölgeden okullarla görüşeceğiz.
Özellikle “En İyi Narkotik Polisi Anne” projemiz kapsamında bunu arttıracağız.
Mala karşı işlenen suçlar
Beykoz’da mala karşı işlenen suçlarda ciddi bir artışımız söz konusu değil. Genel olaylarda geçen sene ile bu sene arasında 150 olay daha az yaşandı.
İnternet dolandırıcılığı
Mala karşı işlenen konularda da en büyük problemimiz dolandırıcılık. Özellikle internet üzerinden, alışveriş sitelerinden dolandırıcılıkta had safhada artış var. Bu Beykoz’da olduğu gibi, Türkiye genelinde de aynı.
Haliyle o artıştan biz de nasibimizi alıyoruz. Yani dolandırma metotları değişti.
Beykoz trafiği
Beykoz haritasını göz önünüze aldığınız zaman şunu göreceksiniz. Beykoz’da iki ana güzergâh var. Birisi Riva’ya giden yol, diğeri ise sahil istikameti. Beykoz’un bütün yükünü bu güzergâhlar taşıyor. Vatandaşların toplanma merkezleri de çoğunlukla bu istikametlerde. Birde malum Merkez Mahallesinde yapılan bir çalışma var. O nedenle İETT’nin bütün güzergâhları değişti.
Geri kalan hiçbir sokağımız geniş değil… Hatta o kadar ki, sokaklarımızın yarısından fazlası çıkmaz sokak. Araç yoğunluğu var. Araç park yoğunluğu var. Otopark eksikliği had safhada ve bunların hepsi trafiğe yansıyor.
İETT güzergâhlarını açık tutmaya çalışıyoruz
Trafik yoğunluğu özellikle sahil kesimine yansıyor. Trafikte 2 tane ekibimiz var. Bu ekiplerle İETT güzergâhlarını açık tutmak için mücadele ediyoruz. Buda bütün gün enerjimizi alıyor.
Trafikte ekip sayıları artacak
Yakın zamanda ekip sayılarımızı arttıracaklar özellikle trafik konusunda. Sadece bizim değil bütün İstanbul’un sorunu bu. Bu da kısa vadede olacak ve artışı yakın zamanda göreceğiz.
Motosiklet ve motokurye denetimleri aratacak
Bizim şimdilik tek amacımız İETT güzergâhlarının açık tutmak.
Son dönemde motosiklet uygulamalarını arttırdık ve arttıracağız. Motosikletlere yönelik trafik uygulamasını arttırıyoruz. Bakanlık düzeyinde bu konuda bir strateji geliştiriliyor. Bunu arttıracağız, kas takmama konusu vs bu işi bir düzene sokacağız.
Beykoz’da okul ve çevrelerinde uyuşturucu sorunu yok
Bu olmayacak anlamına gelmiyor. Allah korusun… Ben bir yıldır buradayım, hiçbir şekilde karşılaşmadım. Ailelerin hassasiyeti var. Gösterin dediğimizde, görüştüklerimizde asılsız çıktı.
En önemli konu elektronik sigara
Şu anda üzerinde durduğumuz en önemli konu elektronik sigara. Okul müdürlerimizle irtibattayız. Onun da uygulaması var. Okul çevrelerinde satış yapanlara yönelik cezalar kesiyoruz. Bu anlamda yansıyan konuları kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Elektronik sigara okul ve okul çevrelerinde yasaktır.
Beykoz İlçe Emniyet Müdürü Hakan Öztürk, toplantı sonunda basın mensuplarını 18 Ekim 2023 günü Kavacık Yaşam Merkezi’nde yapılacak olan “Huzur Toplantısı”na davet etti.
Haber: Talip Ercan