“Beykoz Belediyesi 2024 yılı bütçesi 3 milyar 980 milyon olarak 2023 yılında meclis kararı ile onaylanmıştı. Bir önceki yönetim hangi müdürlüğün hangi işi nasıl yapacağının planlamasını yapıp, yol haritasını belirledi ve hizmet yolculuğuna çıktı.
Bu yolculuk devam ederken yönetim değişti. Yeni yönetim gelir gelmez planlamasını yaptı ve yeni müdürlükleri de bu yolculuğa dahil etti ve hizmet yolculuğuna devam ediyorlar.
Yerel yönetimlerde idarelerin bütçeyi uygulama sürecinde en çok zorlandığı dönem seçim sonrası dönemdir. Yerel seçim sonrası idare yönetiminde bir değişiklik olması durumunda bu süreç çok daha zordur. Seçim sonrası yeni bir siyasi anlayış iktidara gelmiş ise bu daha da zordur.
Kısaca yerel idarelerin en zorlandığı dönem seçim sonrası dönemdir.
Planlama ve programlamayı yapan başka, uygulayan başka bir siyasi yönetim anlayışının olması nedeniyle yönetim anlayışı için bir uyum sürecine ihtiyacı olacaktır.
Devlette devamlılık esastır diyoruz, elbette bu doğru. Bu nedenledir ki yeni gelen yönetim koltuğa oturur oturmaz bütçe giriş ve çıkışlarını engellemedi, hizmet sunumları devam etti. 4734 sayılı kanun, 5393 sayılı kanun veya 5018 sayılı kanun hükümleri ne ise yönetim bunu uygulamakla mükelleftir.
5393 sayılı kanunun 3.maddesinde belirtildiği üzere;
“Belediye, belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuştur…” der. Bu nedenledir ki hizmet sunumu aralıksız devam etmek zorundadır.
Yönetim 2024 yılının 3 milyar 980 milyon lira olan mevcut bütçesini yaklaşık %22’si kadar yani 870 milyon 303 bin lira tutarında ek bütçe yaptı.
Ek bütçe ihtiyacı hayat pahalılığı, ekonomide ki belirsizlikler yani fiyatların yerinde durmaması daha doğrusu öngörülerin üstünde seyretmeleri nedeniyle oluştu. İdareler bu belirsizlikler neticesinde ek bütçelere ihtiyaç duymaktadır.
Fakat Beykoz Belediyesi için başka bir neden daha var. Hizmet yolculuğuna dahil edilen müdürlükler var. Bu müdürlükler ile idare farklı yönetim anlayışını da ortaya koymayı hedeflemektedir. Neticeyi zaman içinde hep beraber göreceğiz.
Bütçe yapmak, planlama yapmak kolay. Zor olanı bütçe gelirlerini gerçekleştirmektir. Çünkü idare bu konuda tek yetkili değil merkezi idarenin etkisi çok büyük. Bütçenin uygulanmasını sağlayacak gelirler çok önemli.
Mart 2024 seçim sonrası genel olarak bakıldığında, son 6 ayda merkezi iktidarın yapmış oldukları önümüzdeki 4,5 yılın nasıl geçeceğinin de bir göstergesi aslında. Gelirleri daha kasaya girmeden kesmek, satılabilecek taşınmazlara bloke etmek vs.. vs.. tüm bunlar gelecek zor günlerin habercisi gibi.
İBB’de 2019 yılından itibaren Ekrem İmamoğlu’nun kazanması ile uygulanan engelleme politikasının halk nezdindeki karşılığını seçim sonuçları gösterdi.
Beykoz’da durum biraz farklı…
Beykoz Belediye başkanı Mimar Alaattin Köseler, Beykoz için büyük çaba harcıyor. Bakanlık ile olumlu iletişimi devam ediyor. Umudum ve dileğim odur ki merkezi iktidar ve yerel iktidar uyum içinde çalışacaktır.
Kazanan Beykoz olacaktır. Kazanan Beykoz olsun.”