Tüm Beykoz’un Yakından Tanıdığı Yakup GÜRKAN, Tokatköy Mahallesine Muhtar Adaylığını Açıkladı.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Sevgili Yakup Gürkan, biz sizi tanıyoruz, üç göbek Beykozlusunuz. Okurlarımızın sizi tanıması için kısa bir öz geçmiş alabilir miyiz?
YAKUP GÜRKAN: 1955, Tokatköy doğumluyum. Nüfus kâğıdım Ortaçesme’den çıktı, Tokatköy yoktu. O kadar eski bir Tokatköylüyüm. İkametim hiç değişmedi. Dedemin kardeşi Emin Ali Gürkan, Tokatköy Mahallesi’nde yıllarca muhtarlık yapmanın ötesinde referandum yaparak Tokatköy’ü Karadeniz Belediyesi olarak hayata geçirdi.
80 yılında Tokatköy’ün belediye olduğu dönemde de Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Tokatköy belediye başkan adayı olarak seçime katıldım. Hayatıma iş adamı olarak devam ettim.
“Avrupa’dan Türkiye’ye belli bir çalışma alanı oluşturdum”
Beykoz’da benim geçmişte yaptığın hizmetlerim var. Beykoz köylerinin ulaşımını ben getirdim, ben çalıştım. Beykoz Emniyet Müdürlüğü’nün kurulmasına büyük katkılarım var. İki tane limited şirketim vardı, bir tanesi turizm, diğeri sigortacılık. 80’e kadar olan hayatımın içinde Avrupa’dan Türkiye’ye belli bir çalışma alanı oluşturdum, tırcılık hayatım da oldu.
77-83 arası o dönemlerde Beykoz’un bütün köşesinde katılımlarım olmuştur. Birkaç tane abileri varsa Beykoz’un, onlara katılmaya çalışmışımdır ve o abiliğim de devam ediyor.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Tokatköy Mahalle Muhtar adayısınız… Beykoz’un efsane derneklerinden olan Kent Kültürü Kooparetifi kurucularından olduğunuzu biliyoruz. O dönemlerden bahsedebilir misiniz?
Kent Kültürü Birliği’nin Kurucusu Yavuz GÜRKAN’dır. Çok Büyük Emekleri Vardır.
YAKUP GÜRKAN: O dönemde senin kuşağında olan arkadaşlar, Kent Kültürü Birliği adında statüsü kooperatif olan bir oluşum kuruldu. Bu Kent Kültürü Birliği’nin kurucusu benim de yakınım olan sevgili Yavuz GÜRKAN’dır ve çok büyük emekleri vardır. Doktor Fuat Karslı, Doktor rahmetli Ercan Bülbül, ve diğer arkadaşlar… İsimlerini tek tek vermeyeyim, muammer Nalcılar falan sizler çağ açıp kapattınız. Beykoz’da bir ilk olduğunuz hatta o zamanlar vakıf yeni kurulmuştu, Vakfın Başkanı Mustafa Yavuz’du. Siz de Kent Kültürü isimli bir gazete çıkarttınız.
“Kent kültürünü yeniden hayata geçireceğiz”
Beykoz’un o zaman köy statüleri vardı. Tokatköy nasibini hiçbir zaman devletten yeterince katkıyı bulamadı. Belediye yapılmasının sebebi de buydu, hizmet gelsin diyeydi ama olmadı. Kent kültürü döneminde insan kalitesinin sürekli dejenere olması, göçlerin başlamasıyla Kent Kültürü hayatı bitti. Muhtarlık işi ayak işine dönüştü. Bir de hükümet bunları cazip hale getirdi. O imkânların hepsi bende zaten var, benim böyle bir derdim de yok ama biz o kendi kültürü olduğu dönemin halini yakalayabilmenin gayretini çekiyoruz şu anda. Ben Muhtar olduktan sonra olursam eğer köyümdeki insanlar gerçek Tokatköylüyü seçerse o Kent kültürünü yeniden hayata geçireceğiz. Sivil toplum kuruluşunu yeniden hayata geçireceğiz ki hep beraber el ele, başta köyümüzün sorunlarını çözeceğiz. Beykoz’da mülkiyet sorunu bitmedi.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: 2003 yılında Beykoz’da o dönemin Belediye Başkanı Beykoz Çayırında tapu dağıtmıştı. O günlere dönersek, neler diyeceksiniz.
YAKUP GÜRKAN: O dönem sanırım tapusunu alamayan yoktu. Tokatköy mülkiyetsiz bir köydü o zamanlar. Kent Kültürü Derneği’n kurmadaki en büyük amaç mülkiyet sorununu çözmekti. İktidarın sık sık değişmesi ve politikalar dolayısıyla ve de Kent Kültürü içerisinde bazı hizipleşmeler dolayısıyla biz bu meseleyi başaramadık. Hatta o dönem kooperatif te kurduk ama olmadı. Ben bu oluşumu tekrar hayata geçirmek, birlikteliği yeniden sağlamak, haklarımızı hep beraber alabilmek için muhtarlığa talibim. Muhtar adayı olmamda ki en büyük sebep ise Kent Kültürü Derneği’nin o gün yapmak istediğini ben yeniden başlatmak istiyorum.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Siz mevcut muhtarın başaramadığı neyi başaracaksınız?
YAKUP GÜRKAN: Galip muhtar iyi bir kardeşimizdir. Kendisini seçtik 2 dönemdir muhtarlık yapıyor. Ben Tokatköy’ün sorunlarını çözmek için yola çıktım. Bu köyü birisinin adam gibi temsil etmesi lazım. Ben şu son zamanlarda Tokatköy’de toplu konutun olduğu yerde insanlardan muvafakat aldıkları dönemde bir kısmı ve muvafakat vermemişti, vermeyince ben onlarla çok ilgilendim. İnsanların evlerini alıyorsunuz iki satır yazıverin, size ev vereceğiz demedikleri için bir kısmı muhalefet yaptı. Şimdi sabırla bekliyoruz, bu insanlara evleri verilecek mi? Muhalefet yapanlara da versinler.
“100 yıla yakındır Tokatköylüyüm”
Ben iki tane fakülte bitirdim. Ben rahat edeceği yerde son kez mahallemi savunacağım. Beceremzsem zaten bir daha muhtarlığa girmem. Tokatköylünün yaşadığı sorunlar bende yaşıyorum. 100 yıla yakındır Tokatköylüyüm ve hala benim mülkiyetim yok. Bine yakın Tokatköylünün hala mülkiyeti yok. Benim muhtarlıktan beklediğim hiçbir şey yok. Benim muhtarlık için verebileceğim şeyler var.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Beykoz’un sorunlarının çözülememesini neye bağlıyorsunuz.
Biraz temsilde hata olmasın, ikinci okuduğum fakülte uluslararası ilişkiler hukuk. Yani kimsenin malına dokunmayın fakat burada kişisel çıkarların dışında genel çıkarları düşünen birileri yok. Bunu iktidar muhalefet vesaire herkes görüyor. Bunu benden duyabilirsiniz, ben rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun arkadaşıyım. Benim bir siyasi tarafım yok, ülkücüyüm, bu vatanın bir evladıyım. Benim için herkes aynı fark etmez. Bu memleket için kim çivi çakıyorsa Allah razı olsun, bu memlekete film çevirenleri de lanet ediyorum.
“Herkes kendi koltuğunun peşinde.”
Şimdi burada dediğiniz gibi 25 – 30 seneden beri sorunlar çözülmedi. Mülkiyet sorunu çözülmedi, işsizlik had safhada. Belki 8-10 bin kişi mülteci var, kiralar 20 bin lira olmuş kimsenin umurunda değil. Herkes kendi koltuğunun peşinde. Bu noktada Türkiye’nin Pis, kirli politikacılığı en fazla bize, Tokatköy’üne yansıyor, Beykoz’a da yansıyor. Beykoz’da 4 tane fabrika vardı, şimdi 1 tane fabrika yok.
“3 sene Başbakanlık Vakfında Beykoz’u temsil ettim”
Gerekirse Cumhurbaşkanımıza giderim; ‘Tokatköy’de eliniz var da bu sıkıntıyı çekiyorsak rica ediyorum elini çek, ha yoksa elini koy da hiç olmazsa bizde nasibimizi alalım’. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan delikanlı, mert adam. Partici değilim, bir daha da ona oy vermem ama bence Tokatköy’e gözünü dikmiş değil de yanlış anlatılıyor. 3 sene Başbakanlık Vakfında Beykoz’u temsil ettim, sana oy getirdim. Ben Yakup Gürkan’ım, versene bana teşkilatını ben yöneteyim. Ne istediniz de burada hayır dedik.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Tokatköy Mahallesine muhtar olduğunuzda neler yapacaksınız?
YAKUP GÜRKAN: Muhtarlığın hukuken yapısını Bilen biriyim. Muhtarlık halkın, kamuoyunun sorunlarını devletin en üst düzeydeki mercisi burada kaymakamlık ve belediye ye bunlara şifahen yazışmalar, dertleri getireceğim. Her karşılaştığımda kaymakamımız veya belediye başkanımıza Tokatköy’de 10 tane sorun var sayarım hepsini ama benim 82 anayasasının 35 maddesindeki anayasal hakkımı, benim mülkiyet hakkımı lütfen verin…
“Bir karınca misali o yolda ölürüm”
Yakup Gürkan’ı herkes bilir, benden yanlış çıkmaz. Benim neden muhtar olmak istediğimi görecekler. Bir nefeslik canımız var, ömrüm yeterse bir karınca misali o yolda ölürüm benim bütün davam bu.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: Tokatköylü Yakup Gürkan’a neden oy versin?
“Muhtarlığın çıtasını değiştireceğim.”
Tokatköylü bana şunun için oy verecek. Tokatköy’de inanmış bir insan olarak Allah rahmet eylesin Mustafa Kemal laikliği getirirken, dinsiz bir milletin devamını esas yoktur ancak dinimizi politikanın ve politikacıların emellerinden kurtarılmasını gerçek, hakikatte elzem olduğu gerçeğini gördü. Mümin bir insanım, benim evimde bir ekmek yeniyorsa, komşumun evinde de bir ekmek yeniyor mu, ben buna dikkat ederim. Kimin ne derdi varsa bunu dert edinmeye geliyorum. Benim buradaki sorunum hem sosyolojik açıdan hem bireysellik olarak insanlarla birebir temas etmek birebir temas etmektir. Muhtarlığın çıtasını değiştireceğim.
BEYKOZ ÖZGÜN HABER: 1960’larda rahmetli Emin Ali Gürkan, rahmetli sizin akrabanız. Yanılmıyorsam Tokatköy’ün ikinci ya da üçüncü muhtarıydı.
YAKUP GÜRKAN: Evet doğru doğru, dedemin kardeşi benim de dedem sayılır. Efsane bir muhtardı, şimdi de yeni bir efsane muhtar geliyor.
“Halka hizmet ibadettir”
1980’de Tokatköy’de seçime giderken ben ne demişim? HERGÜN gazetesinde ‘Beykoz, Tokatköy’ü MHP’li Belediye Başkan Adayı Yakup Gürkan: “Halka hizmet ibadettir diyerek göreve talip oldum!”
“Beni kimse kandıramaz, ben pişmiş bir adamım.”
Ben mahallemiz insanına bir yardımcı, aracı olayım. Evlerini alabilsinler, kaymakamlığımızla, belediyemizle iç içe girelim. Beni kimse kandıramaz, ben pişmiş bir adamım. Devletime karşı her zaman vefakâr bir vatandaş olmuşumdur. Biliyorsunuz, ağlamayana meme vermezler, biz ağlamasını biliriz ya!
“Muhtarlık üzerinden kimse menfaat elde etmeye çalışmayacak.”
Bir insanın kötüsü yoktur, uygulaması kötü. Biz bunu aşmaya geliyoruz. Muhtarlık kapısını herkes babasının kapısını açar gibi girecek ve sorununu, derdini anlatacak. Muhtarlık üzerinden kimse menfaat elde etmeye çalışmayacak. Ben burada devrim yapıyorum.