Yeni adresimiz
Ana Sayfa Güncel, Siyaset 12 Ocak 2022 915 Görüntüleme

‘YEŞİLAY Elçileri Projesi’ tanıtıldı.

reklam

Yeşilay Beykoz Şube yönetimi, Beykoz Muhtarları ve Yerel Basın mensupları ile bir araya gelerek, ‘YEŞİLAY Elçileri Projesi’ni tanıttı.

Kavacık Koçari Pide’de düzenlenen tanıtım toplantısında; Yeşilay Beykoz Şube Başkanı Dr. Mahmut Talha Uçar ve yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleşen programda, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Sedat Altun ve Mahalle Muhtarları ile Yerel Basın mensupları katılım gösterdi.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Mahmut Talha Uçar, öncelikle tüm katılımcılara ‘hoş geldiniz’ dedikten sonra “Bugün bir araya gelmemizin nedeni 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Sizlerle birlikte muhtarlarımızı da ağırlamış olduk. Her birinize çok teşekkür ediyoruz. Sizleri de Yeşilay Elçisi olarak aramızda görmek istiyoruz.” Dedi.

Uçar’ın konuşmasının ardından Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Sedat Altun ve

Beykoz’un yerel basın mensuplarına söz verildi. Söz alan konuşmacılar, Beykozlu gençlerimiz ve çocuklarımızın bahsi geçen 5 ana bağımlılık maddesinden uzak tutmak adına ellerinden gelen ne varsa seve seve yapabileceklerini, ‘Yeşilay Elçileri’ olmaktan da onur duyacaklarını ifade ettiler.  

Dr. Mahmut Talha Uçar (Yeşilay Beykoz Şube Başkanı)

Bugün bizlerle bir araya geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. ‘Yeşilay Elçileri’ projemiz aslında bir araya gelip yürüttüğümüz bağımlılıkla mücadele Faaliyetlerini sahaya Sahada yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Yani sağlıklı bilgi kaynağı sizlersiniz. İnsanları doğru yönlendirebilmek için sizlerin, gazetecilerimiz ve muhtarlarımızın sayesindedir. Çünkü sizlerin bir temsil rolünüz var. 

Biz Yeşilay olarak 5 bağımlılıkla mücadele faaliyeti yürütüyoruz. Ancak günümüzde gençlerimizi, evlatlarımızı daha çok ilgilendiren uyuşturucu madde bağımlılığı üzerinde durmaktayız. Diğer 4 bağımlılık faaliyetleri ise; alkol, tütün ürünleri, teknoloji ve kumar bağımlılığı. 

Daha önce Kemankeş Restaurant’ta bir program yapmıştık. O zaman da birçok proje ve faaliyetler gündemimizdeydi. Bugün de Yeşilay elçiliğini konuşuyoruz. Sahadaki sorunları hepimiz biliyoruz. Sokaktaki bir genci bu illetten kurtarmak için bir süreç yani yönlendirme gerekiyor. Bazen birimler arasında kopukluklar olabiliyor. Bazı bağımlı gençlerimiz kimliklerini kaybediyor, bir takım sorunları çözme noktasında bu anlamda kilit rol muhtarlarımızda, Sağlıklı bilgileri aktarmak anlamında da basınımızda. 

Beykoz Merkezde “Yeşilay Danışmanlık Merkezi” açtık. İlçemizde merkezimize başvurular olmaya başladı, güzel hizmetler vermeye başladık. Madde bağımlılığı konusunda 10 kardeşimiz bizden destek alırken, 6 kişi alkol bağımlılığı, 6 kişi teknoloji bağımlılığı, 4 kişi kumar bağımlılığı, 10 kişi de tütün bağımlılığı konusunda destek alıyor. Bu hizmetlerimizin hepsini ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. 

Yeşilay Danışmanlık Merkezimizde, Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanımız, güvenliğimiz mevcut. Bu sayıların çok daha yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz. Amacımız, gerçekten ihtiyacı olan kardeşlerimize, arkadaşlarımıza ulaşabilmek. 

Sizlerle olabildiğince bir araya gelmek isteriz. STK’yız ve de gönüllüyüz. Sağlık Bilimleri Fakültesinde, ‘Halk Sağlığı Alanında’ araştırma görevlisiyim. Burada elimizden geldiğince, vaktimizin, gerekirse paramızın zekatını verip ilçemize hizmet etmeye çalışıyoruz. İşimizi olabildiğince, layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Bir memur olarak başka hiç bir beklentimiz yok.  

Uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili tedavi hizmetleri AMATEM’lerde yürütülüyor. Fakat, AMATEM’lere yatırmak şu anda biraz güç.  Çünkü 250 bin kişi uyuşturucu ve madde bağımlılığı sorunu ile  karşı karşıya. Fakat yatarak tedavi yapabilme kapasitesi 15 bin ile 17 bin kişi civarında. Ayakta tedavi hizmetlerinin yaygınlaştırılması o yüzden çok önemli. Beykoz Merkezdeki yerimiz aslında bu amaçla kuruldu. 

Yereldeki hizmetler bizlerin eliyle daha güçlenebiliyor. Bu çocuklarımızı çevre hastanelere yönlendirmek bazen sonuca götürmeyebiliyor, çünkü bu çocuklar bazen yol parasını dahi bulamıyor. O nedenle yerelde hizmet gerçekten çok önemli. 

Esnaflar Yeşilay’ın sağlık elçisi oluyor

Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede toplumun tüm kesimleriyle el ele verdiği yeni bir projeyi hayata geçirdi. Mahalle esnafına eğitimler veren Yeşilay, bağımlılıkların önlenmesine destek olmak üzere Yeşilay’ın Sağlık Elçileri projesini başlattı.

Tedavi görmek isteyenleri YEDAM’a yönlendiriyorlar

Proje kapsamında kuaför, güzellik salonu, kafeterya, internet cafe, büfe, kahvehane, giyim mağazası, kırtasiye, eczane olmak üzere 9 meslek dalı seçildi. Bu mesleklerden projeye gönüllü olarak katılan esnafın, bulundukları bölgedeki metruk binaları, alkol kullanılan izbe yerleri ve atıl halde bulunan parkları 153 Beyaz Masa’ya bildirilmeleri sağlandı. Yeşilay Sağlık Elçilerinin, ayrıca, mahallelerinde alkol ve uyuşturucu kullanan birey veya yakınlarını destek almak üzere muhtarlıklara, tedavi görmek isteyenleri de YEDAM’a yönlendirmeleri istendi.

Program sonunda Yeşilay Şube Başkanı ve Yönetimi tarafından misafirlere YEŞİLAY Elçileri projesini tanıtan broşür ve promosyon ürünleri hediye edildi.

‘Yeşilay Elçileri’

Amaç nedir?

Yeşilay Elçileri Projesi, toplumla doğrudan ilişkili olan meslek grupları, yerel yönetimler, muhtarlar ve esnaflar başta olmak üzere yerel dinamiklerin bağımlılık olgusuna karşı bir söylem ve duruş geliştirmesi amaçlanmaktadır. 

Proje kapsamında; çocuk ve gençlerin çoğunlukla ilişkide olduğu meslek grupları belirlenmekte ve bu meslek grupları / gönüllü esnaflar üzerinden toplumsal duyarlılık sokaktan mahalleye, mahalleden ilçe ve il merkezlerine kadar yaygınlaşmaktadır. Böylece esnafların bölgelerindeki saygın ve etkili rolü üzerinden toplumun bağımlılıkla mücadeleye aktif olarak katılım sağlanmaktadır. 

Yeşilay Elçileri

Yeşilay Elçileri bağımlılıkla mücadelede toplumun yere dinamiklerini, mahalle esnaflarını ve muhtarlarını harekete geçirerek toplumun mücadele bilincinin arttırılması ve bu yolla bağımlılıkları önlemeyi hedeflemektedir.

Kimler Yeşilay Elçisi olabilir?

  • Bağımlılıklar konusunda hassasiyeti ve mücadele bilinci yüksek,
  • Bağlı olduğu şube tarafından organize edilen farkındalık arttırıcı eğitim ve değerlendirme toplantılarına aktif katılım sağlayan,
  • İletişime açık,
  • Bulunduğu mahalle / sokak / semtte ikamet eden kişilerle, özellikle çocuk ve gençlerle iletişimi kuvvetli,
  • Sosyal sorumluluk düzeyi yüksek,
  • Gönüllü çalışmalara yatkın kişiler Yeşilay’ın Elçisi olabilir.

Nasıl Yeşilay Elçisi olurum?

Bulunduğunuz il veya ilçedeki Yeşilay Şubeleri ile irtibata geçerek gerekli şartları sağladıktan sonra Yeşilay Elçisi olabilirsiniz.

Yeşilay Elçisi ne yapar?

  • Çevresini bağımlılık hakkında bilgilendirir.
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlılarını, ücretsiz rehabilitasyon hizmeti veren YEDAM’a yönlendirir, bilinirliğini sağlar.
  • Yeşilay tarafından yapılacak farkındalık arttırıcı bilgilendirmeeğitim ve toplantılarına katılım sağlar
  • Gönüllü ziyaretlerinde gönüllülere yeterli vakti ayırır.
  • İzleme ziyaretlerinde gönüllülere ve görevli personele yeterli bilgiyi verir.
  • Yeşilay Elçilerine ulaştırılan promosyon ürünlerini muhafaza eder ve görünür yerlerde kullanır.
  • Alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili yardıma ihtiyacı olanları YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) 115 Danışma Hattına yönlendirebilirsiniz.

www.yesilay.org.tr/subeler

Sosyal Medya Hesapları:  /1920yesilay 

reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Hayrullah Usta’dan Ziyaretler

Hayrullah Usta’dan Ziyaretler

Özgün Haber Reklam Alanı
Özgün Haber Reklam Alanı
Tema Tasarım | AnatoliaWeb