Beykoz Belediyesi tarafından ilçenin zengin kültür ve endüstri mirasında önemli paya sahip cam sanatını kayıt altına almak ve geleceğe taşımak amacıyla hazırlanan “Sanayi Devrimi’nin Beykoz’daki Ünlü Temsilcileri: Beykoz Camcıları” kitabı yayınlandı.
Türk endüstriyel tasarımının duayeni Prof. Önder Küçükerman’ın hazırladığı kitap, Akdeniz Camcılığı’ndan ilham alan ilçe camcılığının, Osmanlı Sanayi Devrimi’ndeki yerini tüm süreçleriyle geniş bir yelpazede ele alıyor.
Beykoz’da iki yüz yıla aşkın geçmişe sahip cam sanatının doğuşu ve sanayileşme süreçleri arşivler eşliğinde adım adım sunuluyor.
Nev-i şahsına münhasır özellikleri ve yapım teknikleriyle devletin “kimlik ürünü” olan Beykoz Camı’nın Avrupa Camı’yla rekabet koşulları da kitapta dönemin simge yapıları ve eserleri üzerinden gözler önüne seriliyor.
Dünya Çapında Başarı Hikâyesi: Şişecam
Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan, bugün dünyanın en büyük cam üreticileri arasında yer alan Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın endüstriyel tasarım ve üretim serüveni Önder Küçükerman’ın tanıklıklarıyla tarihe geçiyor.
Şişecam’ın ilçeye vedasının ardından özel müteşebbisler ve sanatçılar tarafından kurulan işletmeler de kitapta kayıt altına alınıyor.
Beykoz’un Simgesi: Çeşm-i Bülbül
Osmanlı’dan bugüne mahir ustaların elinde nefes nefes hayat bulan, Beykoz camcılığının simge ürünü Çeşm-i Bülbül’ün ilçe camcılığındaki yeri ve yapım teknikleri de çizimleriyle kitapta anlatılıyor.
Haber ve Fotoğraf: Beykoz Belediyesi