Beykoz Yenimahalle Muhtarlığı tarafından hazırlanan, geçmişten günümüze sokaklarıyla, insanlarıyla, mekânlarıyla, ‘Beykoz Yenimahalle Sözlü Tarihi’nin yen konuğu, Beykoz’da önemli işlere imza atmış, hem iş insanı anlamında hem de STK temsilcisi ve aynı zamanda siyaset insanı olarak önemli işlere imza atan Adnan Güner oldu.
Yenimahalle Muhtarı Nevzat Cebeci’nin, Adnan Güner ile yapmış olduğu videolu röportajını, sz değerli okuyucularımıza orijinal haliyle aktarıyoruz.
Beykoz Yenimahalle Muhtarlığının Sözlü Tarihi’nde
“Adnan Güner, Yenimahalle doğumluyum. Aslen Rize Ardeşenliyim. Burada doğdum burada büyüdüm, Benim köyüm burası.
Yenimahalleli, büyük bir mücadele, dayanışma içerisindeydi. Kazanımlar için Beykoz’a göç gelmiş, iş bulmuşlar. Yenimahalle bir gecekondu mahallesi, olmamıştı bile. Biliyorsunuz bizim esas Yenimahalle Göksu’da o zaman yoktu Göksu Mahallesi, sonradan ayrıldı. Yenimahalle muhtarlarımız Rahmetli Hasan amca muhtarlık yapmıştı. Rahmetli Cevdet Güner amcam onun döneminde yaptı.
Çocuktuk o zamanlar, bizim bu şimdiki karşıdaki Bey konaklarının olduğu alan boştu, harmandı orası, ekilirdi. Hasat zamanı atlarla çifte dönerlerdi harmanın etrafında dört dönerdik, biz çocuklar arkasına
Göksu Deresi’nde 4 Dört Kardeşler Gazinosu dediğimiz yerde yüzerdik. Kimi zaman Küçüksu deresine inerdik. Sarayın oradan giderdik, elbiseleri orada taşın dibine koyardık, hemen plaja geçerdik. Hisar, Küçüksu, Çayır kombineydi tabii o zamanlar. Hafta sonu olduğu zaman küçüksu Mesire Alanıydı biliyorsunuz, İstanbul’un önemli yerlerinden de bir tanesi.
Yeni mahalle halkı da çoluğu çocuğu ile iner, orada pikniğini yapar zamanını geçirirdi. Niye bunu söylüyorum, şimdiki zamanı ile kıyaslayabilme anlamında. O zamanlarda evet sıkıntı vardı, şimdi de sıkıntı var ama daha huzurluydu, daha sosyaldiler.
Yazlık sineması vardı, insanlar haftada bir mutlaka sinemaya giderlerdi. İnsanların şimdi, şu anda onları yapabilme şansı yok Yenimahalle’de. Yenimahalleli şu anda endişe içerisinde, o zamanlar huzur vardı.
Yenimahalelli bayramlaşmada birbirine giderdi, İftar yemeği, gece sahurda yemeklerde komşular bir araya gelirdi. Şimdi bunlar yapılıyordur belki ama ve şimdi ekonomik şartlar mı diyelim, sosyal yaşam tarzları mı değişti bilemiyorum ama şimdi bu Yenimahalleli tedirgin ve huzursuz. Niye, bu sorunlarını aşmış belki ama mülkiyet ve imar sorununu aşamamış.”
Adnan Güner, Yenimahalle Muhtarı Nevzat Cebeci’ye ‘Beykoz Yenimahalle Sözlü Tarihi” için kendisine söz verildiği için teşekkürlerini sundu.