Göztepe’nin hemen hemen tüm konularına değinildiği, Gazetemiz köşe yazarı Demet Erel’in
kaleminden, Beykoz Göztepe Muhtarı Arzu Kuşdili ile röportajını siz okuyucularımıza aktarıyoruz.
Bu ayki konuğum Göztepe Mahalle Muhtarımız Sayın Arzu Kuşdili. Beykoz’umuzun gene nadide bir mahallesinde gezintiye çıktık. Göztepe Mahallesi adını Göztepe suyundan alarak kurulmuş bir mahalle. Tarihi eski ama pek çoğumuzun maalesef bilmediği bir durum. Hatta 2. Mahmut’un nişangahı ve tuğrası bile varmış Osmanlı döneminden kalma ama ne yazık ki korunması gerekirken tarihi eserliği düşürülerek amacı dışında kullanılıyormuş. Ben sözü fazla uzatmak istemiyorum ve muhtarıma bırakıyorum.
Demet Erel (Özgün Haber) “Kısaca özgeçmişiniz? Kaç dönem muhtarsınız. Mahallenin demografik yapısı ve nüfusu, mahalledeki ihtiyaç sahibi insanların oranları…”
Arzu KUŞDİLİ (Göztepe Mahalle Muhtarı)
1975 Rize doğumluyum. 45 yıldır şu anki adresimde ikamet etmekteyim. Kandilli Kız Lisesi Mezunuyum. Evliyim, biri 24 biri 16 yaşında iki kız evladım var. Muhtar olarak görev aldığım ilk dönemim. 2019 TÜİK verilerine göre mahallemizin resmi nüfusu 9766 fakat ben bu sayının referandumda birçok insan oy kullanabilmek için ikamet kaydını yazlıklarına ya da köylerine aldırdığı için en az 13 bin ve hatta üzerinde olabileceğini düşünüyorum. 2019 seçimleri öncesi seçim çalışmalarım için 1,5 ay kapı kapı dolaştığım için birçok mahalle sakinimiz bu yönde ifadeler kullandığını bizzat teyit etmiş oldum. Mahallemizde her eğitim ve gelir düzeyinden insan yaşamakta ve maalesef 2019 da gelir düzeyi çok düşük olduğu için muhtarlığımızdan yadım isteyenlerin sayısı 45 – 50 aile arasında iken 2020 Mart ayında Covit-19 salgınının başlaması ile birlikte bu sayı 110 aileyi buldu ne yazık ki.
Demet Erel: “Muhtar olmaktan memnun musunuz?”
“Güzel sonuç almak için ne varsa sonuna kadar peşini bırakmıyorum”
2019 seçimlerine 2 ay kalana kadar Muhtar olmak aklımın ucundan bile geçmediği gibi böyle bir niyetim ya da düşüncem de yoktu. Sevdiğim ve değer verdiğim bir Ablam Muhtar adayı sen olacaksın ve biz de seni destekleyeceğiz dedikten ve 1,5 hafta ikna çalışmaları devam edip ailemin tamamının da desteğini aldıktan sonra Aday olmaya karar verdim 1,5 ay azimle çalıştıktan sonra mahalle sakinlerimizin oyları ile seçildim. Seçildikten bir müddet sonra Eşime ‘Murat’cığım ben hayatımın işini buldum. Bu iş beni çok mutlu ediyor. Birilerinin problemlerine çözüm üretmeye çalışmak, belli noktalarda sonuca ulaşmak manevi anlamda beni çok mutlu etti ve etmeye de devam ediyor dedim. Çözüm üretemediğim ya da tıkandığınız noktada çok üzücü ve yorucu oluyor fakat bu tabi ki beni yıldırmıyor. Başka çözüm yolları aramaya devam edip büyük oranda çözüm için katkı sağlıyorum. Er ya da geç güzel sonuç almak için yapabileceğim her ne varsa sonuna kadar peşini bırakmıyorum.
Demet Erel: “Muhtarların sorumlulukları nelerdir? En son değişen kanunlardan ve yetkilerden sonra sizin elinizde ne kaldı? Eskiden herhalde daha fazla yaptırım gücünüz vardı. Muhtarlıkta yaptığınız işler nelerdir?”
“Sorumluluğumuz çok ama hiçbir yetkimiz yok”
Muhtar Adayı olduktan sonra Muhtarların yasal yetki ve sorumluluklarını öğrenmek adına KA-DER Derneği vasıtası ve iş birliği ile 6 hafta süren Gedik Üniversitesi Şirin Tekeli Yerel Yönetimler Akademisi Eğitimi aldım. Muhtarın kanunen hiçbir yetkisinin olmadığını fakat halkın bütün sorunlarının sorumluluğunu alabildiğini gördüm. Bu eğitimden sonra Muhtar kimdir denildiğinde şöyle diyorum: ‘Yetkisiz, yetkililer.’ Sorumluluğumuz çok ama hiçbir yetkimiz yok maalesef. Dolayısıyla da yaptırım gücümüz sadece halkın yanımızda hissettiğimiz manevi gücü oluyor. İşimde en çok sorun yaşadığım noktalar ekonomik ve bürokratik kaynaklı zorluklar. Biz Muhtarlara gelen sabit bir yardım kaynağı ya da kurum olmadığı için ihtiyaç sahiplerine düzenli yardım yapamıyoruz. Gelen yardımları da eşit olabilmek adına dönüşümlü olarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Tekrar sıra gelene kadar insanların ihtiyaçlarının giderilmediğini bilmek bizleri fazlasıyla üzüyor. Mahallenin bir sorunu için talep oluşturduğunuzda maalesef uzun aşamalardan oluşan bürokrasi zinciri işlemeye başladığı için çok ağır ve hantal maalesef. Sabırla ve ısrarlı takip sonucu çözüme ulaştırmak için çabalıyorsunuz fakat bu çaba maalesef birçok insan için görünür olmadığından insanlar sonuç odaklı baktıkları için sizin emeğiniz ve çabanız işlem sonuca ulaşana kadar görünmez oluyor ne yazık ki. Bu nedenle de bazen hak etmediğimiz kötü söz, davranış ve eleştirilerle muhatap olmak zorunda kalıyoruz.
Demet Erel: “Muhtarlığı başkalarına önerir misiniz?”
“Dostuma tavsiye etmeyeceğim, düşmanıma da bırakmayacağım bir iş muhtarlık.”
Muhtarlığı başkalarına önerir miyim? Evet öneririm. Maneviyata önem veren mahallesi ve insanlar için çözüm üretmeyi seven biriyseniz bu tam da sizin yapacağınız iş diyebilirim. Bir Muhtar arkadaşımız bu soru sorulduğunda çok hoşuma giden ve benimde katıldığım bir söz söylemişti. ‘Dostuma tavsiye etmeyeceğim, düşmanıma da bırakmayacağım bir iş muhtarlık.’ demişti.
Demet Erel: “Mahallemizin problemleri nelerdir?”
“Mahallemizde bir çok problem var.”
Mahallemizin birçok problemi var maalesef. Önem sırasına göre belirtirsek en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz; Mahallemizin Sağlık ocağımız yok, Semt Pazarımız yok, Göksu Evleri ve Hisar Evleri Sitelerinde ikamet eden 7 – 8 bin nüfusa rağmen site içine erişim sağlayabileceğimiz toplu ulaşım aracımız yok, Tarihi Göksu Deresinin doğal dokusu korunarak temizlenmesi gerekmekte, Göksu Deresine bağlanan Atatürk caddesinin paralelinde akan Göksu Sel deresinin ıslah edilmesi gerekiyor, Alt yapı sorunları maalesef bizde de mevcut, en önemli sorunlardan biri ise mahallemizde sosyal donatı alanı olarak kullanılacak alan neredeyse hiç kalmamış olması.
Çözüm için; 1.) Hizmet aldığımız 3 numaralı ASM (Aile Sağlığı Merkezi) Göksu Mahallesi sınırlarında ve birçok komşumuzun ulaşmakta zorlandığı bir yerde bulunuyor. Aile Hekimleri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde şimdilik bulundukları yerden ayrılmak istemedikleri yönünde görüş beyan ediyorlar. Karar mercii Aile hekimleri olduğu için ben de farklı alternatifler üzerinde çalışmalarımı devam ettiriyorum.
2.) Semt Pazarı için Muhtar olur olmaz ilk dilekçem semt pazarı talebi üzerinedir. Salgın başlamamış olsaydı 2020 Mart ayının 2. haftası biz pazar yerimiz için referandum yapıyor olacaktık. Salgın tedbirleri nedeni ile hala bekleme sürecindeyiz. Belediyemizin gerçekleştireceği Referandum ile pazarımızın yerini belirleyip pazarımızı kuracağız inşallah.
3.) Göksu Evleri ve Hisar Evleri Sitelerine toplu ulaşım aracı getirebilmek için 2020 ve 2021 de de 2 defa İETT’ye dilekçe ile talepte bulundum. En son ilettiğim dilekçeme cevaben 5 kişilik bir değerlendirme ekibi gelerek birlikte sahada inceleme yaptık. İlk karşımıza engel olarak çıkan sorun Göksu Evleri ve Hisar evleri Sitelerinin özel mülk olarak görünmesi sebebi ile yaşanacak kaza v.b. problemlerde trafik ekiplerinin özel mülk olması sebebi ile olaya müdahale etmediklerini ilettiler. 2. olarak da sitelerin içinde bizim belirttiğimiz hat güzergahı içerisinde keskin virajlar olduğu ve küçük otobüs konulsa bile bu otobüslerin uzunluğunun 9 m olması burada hizmet sunmayı güçleştirecektir denildi. 3. olarak ta site içindeki araçlar sağlı sollu caddelere park ettikleri için caddeler çok dar sorun yaşanır diye ilettiler. Başka bir çözüm üretmek üzere bu talebimizi de beklemeye aldık maalesef.
4.) Tarihi Göksu Deresinin temizlenmesi ile ilgili olarak İSKİ’ye yazmış olduğumuz dilekçelere cevaben 2020 yılında Elmalı barajının aşağı kısmına kum ve çakıl benzeri malzemelerin dereye gelmesini engelleyen süzgeçler konuldu. Şu anda da Gölbahçe ve Bent Caddesinin ileri kısımlarında mevcut olan dere yatağının daraldığı yerlerle ilgili mülkiyet sorunları var o sorunlar halledilince derenin temizliği gerçekleştirilecek. 5.) Göksu Sel Deresi için ise İSKİ’ye yazmış olduğum dilekçeler sebebi ile 2021 yılı içerisinde ıslah çalışması düşünülmüş fakat sonradan daha kapsamlı bir proje yapılması gerekeceği için 2022 yılı yatırım planlarına bırakılmıştır. Mahallemizde alt yapı sorunu olan yerlerde ise İmar planları onaylandığı zaman gerekli çalışmalar ivedilikle yürütülecektir.
Demet Erel: “Mahallenize neler kazandırdınız?”
“Mahallemize birçok şey kazandırdık.”
Mahallemizin Ana arterlerinden biri FSM Köprüsüne bağlantı yolu olan Atatürk Caddemizin kaldırımları 35 yıldır yenilenmemişti, İBB Yol Bakım Müdürlüğümüze yazdığımız dilekçeler ile Kaldırımlarımız 21. Yüzyıl İstanbul’una yakışır hale getirildi. Yine Atatürk Caddesi üzerinde Bloklar Durağında bu yol yapıldığından beri 35 yıldır 3 ü ölümlü olmak üzere pek çok ağır yaralanmalı kazalar meydana gelmişti hatta engelli kalan komşularımız oldu. Ay içinde en az 5 – 6 yaralanmalı ve maddi hasarlı ciddi trafik kazasının yaşandığı bu bölgeye 2,5 yıldır butonlu trafik ışığı konulması için mücadele etmekteydim. UKAME Beykoz Sorumlusu olarak bu göreve yeni getirilen arkadaşa dilekçemizi yenileyerek durumu yerinde göstererek anlattık. Görevli Mühendis Arkadaşımızda burada yaşanan sorunu, yaşanan kaza video ve fotoğraflarını da inceleyerek olumlu bir rapor hazırlayarak projeyi komisyona sundu ve gereğinin yapılması yönünde olumlu karar çıktı. Yakında Bloklar Durağı butonlu trafik ışığımız ve Göksu Evleri Durağından aşağıya doğru inen kısımda kalan yerlere hız kesici beyaz şeritler uygulanarak bu bölge yayalar ve sürücüler için güvenli hale gelmiş olacak. Göztepe Muhtarlık Binamız çok bakımsız ve kullanışsızdı. İlk iş olarak kendi çabalarımla binamızın üst katında bulunan daha önceden depo olarak kullanılan odaları birleştirerek 20 kişilik toplantı ve etkinlik odası olarak düzenlemek oldu. Alt ofis katında kışın klima ve elektrik sobası birlikte yandığı halde ısınamıyor, yazın ise klima 18 derecede çalışsa bile içerde sıcaktan durulmuyordu. Salgın ile birlikte ofis alanı yeterli gelmediği için vatandaşa rahat hizmet verememeye başladık. Muhtarlık Binamız bizlerin ihtiyaçları baz alınarak Beykoz Belediyemiz tarafından 2021 Mart – Haziran ayları arasında yenilenip modern ve sağlıklı hizmet verebileceğimiz bir alan olarak bizlere teslim edildi. Muhtarlık binamızın da içinde olduğu Göztepe parkı akşamları aydınlatma olmadığı için karanlık oluyordu, oldukça eskimiş durumda olduğu için aktif kullanılamayan bir parktı. Talebimiz üzerine Beykoz belediyesi tarafından yenileme çalışmalarına başlandı. 10 Eylül 2021 tarihi itibarı parkımız mahallemizin hizmetine sunulacaktır. İmkanı olan komşularımızın online sipariş ile muhtarlığımızın adresini vererek ya da bizzat kendisi getirip muhtarlığımıza bırakarak ihtiyaç sahibi komşularımızın gelip ihtiyaçları kadar malzemeyi alabileceği İBLA (İmkanı Olan Bıraksın, Lazım Olan Alsın) projesini 2020 yılından beri Göksu Rotary Kulüp’ün desteği ile muhtarlık bünyemizde devam ettirmekteyiz. Yine Muhtarlık binamızda Kitap değişimi Projemiz devam etmekte. Muhtarlığımızın kitaplığına komşularımız kullanmadıkları okunmuş kitapları Roman, Ansiklopedi, yardımcı ders kitapları v.b. (üzeri yazılmamış temiz olarak) başkalarının da bu kitaplardan yararlanması için bırakmaktadır. Muhtarlık binamızın üst katındaki alan önceden depo olarak kullanılmaktayken bu alanın ortadaki duvarını kaldırarak muhtarlığımıza toplantı ve etkinlik odası olarak kazandırdık. Yapı Kredi bankasından talebimiz üzerine hibe aldığımız 3 adet kullanılabilir durumda bilgisayarımızı da bu alanda çocukların ve gençlerin hizmetine sunmak için elektrik ve internet bağlantı yerlerini hazırladık.
İyi durumda olan ikinci el kıyafetleri muhtarlık bünyemizde toplayıp düzenleyerek ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaştırıyoruz.
Demet Erel: “Mahalle sakinleri ile aranız nasıl? Ne tür olumsuzluklar yaşıyorsunuz?”
Mahalle sakinlerimiz ile aramız gayet güzel. Mahalle sakinlerimizden çok güzel olumlu geri dönüşler alıyorum. Olumsuz yönde yaklaşan nadir kişiler de olabiliyor tabii ki ama bu genellikle insanların olayların içi yüzünü bilmeden ön yargı ile bakmalarından ya da yanlış yerlerden bilgi edinmelerinden kaynaklanıyor maalesef. Mahalle sakinlerimizden ricam lütfen herhangi bir konuda merak ettikleri ve öğrenmek istedikleri bir şey olursa bana her zaman ulaşabilirler. O an için müsait değilsem bile mutlaka her cevapsız çağrıya geri dönmeye çalışıyorum.
Demet Erel: “Mahallemizin gençleri ve çocukları için neler yaptınız ve yapmayı düşünüyorsunuz?
Sıkıntılardan bahsettiniz çözüm neler olabilir?”
“Çocuklar ve gençler için tiyatro kursu düzenleyeceğiz.”
Mahallemizdeki çocuklar ve gençler için muhtarlığımızı onların aktif yararlanabileceği bir yer haline getirmeye çalışıyorum. Göztepe Parkının içine gençlerimizin, çocuklarımızın kendi yeteneklerini sergileyebileceği ya da söyleşi ve sanatsal etkinlikler de yapabileceği mini bir amfi tiyatro yaptırıyoruz. Onları daha çok sosyal yaşamın içinde görmek için güzel ve verimli alanlar oluşturmalıyız. Yine muhtarlık bünyesinde çocuklar ve gençler için tiyatro kursu düzenleyeceğiz. Gençlerimizin isteği ve talepleri doğrultusunda diğer kurs alternatiflerini de değerlendirmek istiyoruz.
Demet Erel: “Beykoz’un en büyük sıkıntısı uyuşturucu. Uyuşturucu mahallemizde ne durumda? Önlemler nasıl Muhtarım?”
“Çocuklarımızı aileleri ile birlikte bilinçlendirmemiz gerekiyor.”
Beykoz genelinde olduğu gibi bizim mahallemizde de gençlerin bağımlılık yapan maddeleri kullanan kişiler ile karşılaşma riski var maalesef. Bu konuda ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Bağımlılığa hiç bulaşmamış gençlerimizi ve çocuklarımızı aileleri ile birlikte bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bağımlı olmuş bireyler için maalesef bizlerin direkt yapabileceği bir şey yok. Bağımlı birey kendisi tedavi olmak ve kurtulmak istiyorsa ancak o zaman çok zor da olsa bağımlılıktan kurtulmak için bir umut olabilir. Aslında şu anda sonuçlarını tam kestiremediğimiz dijital bağımlılıkta çok büyük bir sorun maalesef. Gençlerimiz ve çocuklarımız dijital bir dünyanın içine hapsedilerek geleceği fark ettirilmeden ellerinden alınıyor. Dijital bağımlılık içinde çok acil önlemler alınmalı bence.
Demet Erel: “Sürekli birileriyle görüşüyorsunuz, kimlerle temas halindesiniz? Mahallenizle ilgili kimlerin kapısını çalıyorsunuz? Size cevap veriyorlar ya da vermiyorlar?”
“Muhtar’ın partisi olmamalı.”
Mahallemizin her türlü ihtiyaç ve problemleri için bütün kurum ve kişiler ile temas halindeyim. Kurumlar ile ilgili bir sıkıntım yok çok şükür fakat bürokrasi çok ağır işliyor. Muhtarlığımızı bireysel olarak yıldırmak ya da başından savmak isteyen kurumlardaki bazı kişiler olabiliyor. Her kurumun içinde işini çok iyi takip edip çok iyi yapan kişiler olduğu gibi görevini ihmal edip başından savanlar da olabiliyor yani bürokrasinin ağırlığı yetmiyormuş gibi bir de görevini layığı ile yapmayan insanların yüzünden süreç daha da uzamış oluyor maalesef. Salgının ilk başladığı Mart 2020’den Kasım ayına kadar mahallenin tamamına bir şekilde birilerinden destek alarak ulaştım fakat Kasım 2020’de biz de ailece Covit-19’a yakalandık. Zor bir süreçti çok şükür komşularımızın desteği ile atlattık. Hastalık sonrası Covit-19 salgına yakalanan vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştım fakat Göksu Evleri ve Hisar Evleri sitelerinin içine ulaşım sorunu olduğu ve benimde bir aracım olmadığı için Site içindeki komşularımıza çoğunlukla telefonla ulaşmak zorunda kaldım. Aslında Muhtarın en önemli görevi mahallesinin sorun, ihtiyaç ve isteklerini üst makamlara iletip bir an önce çözüme ulaşması için sonuçlandırana kadar süreci takip etmektir. Biz muhtarlar kurum olarak bağımsız ve tarafsız olmak zorundayız. Arzu Kuşdili’nin oy verdiği bir parti illa ki var fakat Muhtar’ın partisi olmamalı. Partiler üstü bir anlayış ile her partiden her görüşten insana hizmet vermek zorundayız. Benim hiçbir parti ayrımım yok her görüşten insana ve siyasi partilerden gelen kanunlar çerçevesinde hareket eden her vatandaşımıza muhtarlığımızın kapısı sonuna kadar açıktır. Yerel Yönetimler ile işlerimizi yürütme aşamasında çok şükür bir sıkıntım olmadı bazı ufak tefek aksaklıklar ve yanlış anlaşılmalar ilk zamanlar oldu fakat ben oldukça net ve anlaşması kolay bir insanım, sanırım onlarda benim samimi ve ön yargısız tavrımı gördükçe daha iyi diyalog geliştirmeye başladık. Yerel Yönetimler Akademisinde bir konuşmacı “Akıllı Yöneticiler Muhtarlar ile iş birliği yapar” demişti. Muhtarın tek gayesi mahallesi ve mahalle sakinleri için en iyisini en güzelini yapmak olduğu için hizmet verenin kim olduğundan çok hizmeti en iyi nasıl alacağına bakar. Hiçbir kurum ile bir sıkıntımız olmadı fakat bazı kurumlardaki bazı kişiler sadece işi yokuşa sürmek için özel çaba harcıyorlar maalesef. Bu kişilerin işleyişi engellemesine izin vermemek için başka alternatif yaratabileceğim bir yol varsa o yolu bulmak ve işleyişi devam ettirmek için uğraşıyorum.
Demet Erel: “Göztepe Mahallesinde esnafın durumu nedir, muhtarım? Esnaf ile iç içesiniz. Neler söyleyeceksiniz bu konuda?”
“Pandemide esnaf çok sıkıntı yaşadı.”
Şimdi salgın döneminde maalesef esnaf çok büyük bir krizin içinde kaldı. Çünkü bir çoğu uzun süre dükkan kapattılar. Kahvehaneler kuaförler berberler onu dışında mesele tabldot yemek yapan firma çok zarar etti. Bu çok esnaf sıkıntı yaşadı. Yardım alanlar oldu benimde destsek olduklarım oldu. Devletten yardım almadıklarını söylediler ama çok emin olamıyorum. Kontrol edecek mekanizma yok bize gelen olmadı soran olmadı. Ben onların sözünü baz alarak onlara güvenerek elimden gelen yardımı yaptım.
Demet Erel: “Peki, STK’larla iş birliğiniz nasıl?”
“Kulübümüzün maalesef bir binası yok.”
Patika Doğa ve Yaşama Saygı derneğimiz var. Onlarla yakın ilişkiler içindeyim destek istediklerinde her zaman koşa koşa seve seve yanınızda olurum diye. Onlarda sağ olsun bir ricam ya da talebim olduğunda destek oluyor. Anadolu Hisarı idman yurdu yine çok yakın temas halindeyim kulübümüzün maalesef bir binası yok belediyenin hizmet binasında 2 katında kullanıyorlar ama binanın yıkılacağı söylendiği için kalıcı bir yer kazandırmak ve kulübümüzü kesinlikle sahip çıkılması gerektiğini düşündüğümden kalıcı yer için destek olmaya çalışıyorum. Mahallemizde bir çok yer paylaşıldığı için sosyal alan yaratabilecek arsa ya da alan olmadığı için sıkıntılı süreç ama yakın zamanda bu konuyla ilgili güzel bir kapı aralanacağı bildiğim için çalışıyorum.
Demet Erel: “Hırsızlık nadirdi. Şimdi nasıl hırsızlık olayları var mı?”
“Hırsızlık mahallemizde çok arttı.”
Maalesef bu son zamanda hırsızlık çok fazla arttı. Gerek mültecilerin çok artması gerekse ekonomik şartların çok çok ağırlaşması bazı insanları bu duruma sevk etmiş durumda. Bizim mahallemize bu amaçla gelen çok fazla yabancı gelip hırsızlık olaylarını öğrenmiş oluyorum. Bu nedenle emniyet müdürlüğüyle irtibat halindeyiz. Bekçilerin devriye gezdiğini polislerin devriye gezdiğini söyleyerek vatandaşlarımız güvenliğini kontrol edilmesini talep ediyoruz. İnsanlar endişe içerisinde belli yerlere kamera konulması çok önemli.
Demet Erel: “İnsanların sevgiyle saygıyla yaşadığı güzel şirin mahallemizde ben kötü bir şey olmasına pek ihtimal vermek istemiyorum ama mahallemizde de aile içi şiddet vakaları var mı?”
“Şiddet, bağımlılık, yoksulluk mahallemizin en büyük sıkıntısı.”
Bana ulaşan maalesef şiddet artı bağımlılık artı yoksulluk bunlar sarmal halinde mahallelerimizin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir kaçı. Şiddete uğrayan birkaç komşumuz olduğuna şahit olmak zorunda kaldım. Şiddete uğradıklarını söylediler ve destek istediler. Bir kadınımız yardım istedi ve ben aile sosyal politikalar bakanlığının hattına ulaşıp destek istedim. Bu süreçte kadın kendisi yardım isteyemediğini covit olduğu için söyledi eşi müdahil olacak çok daha farklı noktalara gidecek olan olay ambulans ve polis ekiplerinin gelmesini organize etim eşi durumu anlayıp büyük ihtimalle tehdit ve şiddet görerek vazgeçti. Kadınlarımızın ilk etapta sahip çıkılacağı bir yapı yok o yüzden maalesef bir şey yapamıyoruz.
Demet Erel: “Beykoz muhtarları olarak birlik beraberliğiniz nasıl?”
“Covit-19 dolayısıyla Beykoz muhtarları çok sık bir arada olamıyoruz.”
Beykoz muhtarları olarak maalesef çok fazla bir arada olamıyoruz. Covid-19 salgını nedeniyle bizlerde bir arada değiliz birçok kurum gibi. Manevi olarak birçok noktada birbirimizi destekliyoruz. Birçok organizasyona birlikte katılıyoruz. Çok fazla bir paylaşım yapamasak da gelecekte çok daha iyi bir noktaya ulaşacağına umutluyum.
Demet Erel: “Mülteci var Göztepe Mahallesinde? Mülteci sorunu yaşıyor musunuz?”
“Mahallemizde mülteci sorunu fazla.”
Mültecilerle sorunlarımız maalesef çok fazla. Şöyle ki; özellikle sabah saatlerinde Göksu Mahallesinin kıyı kesimlerinde yolda çok fazla mülteci birikiyor. İşe gidebilmek, para kazanmak umuduyla yollara birikiyorlar. Yani çok fazla kalabalık oluşturuyorlar. Bu da işe giden genç kızlarımızı korkutuyor. Aynı otobüse binmemek, aynı ulaşım aracını kullanmamak için ellerinden geleni yapıyorlar ama çok da fazla mümkün olmuyor yolda yürürken de Afgan gençleri, genç kızlarımızı taciz ediyorlar. Hiç hoş bir durum değil ve bizim alışık olmadığımız bir durum. Onlarda büyük zorluklarla hayat mücadelesi veriyorlar ama bu tip olayda olduğu vakit insanların bakış açısı değişik oluyor. Benim mahallemde öğrenci mülteciler fazla bunlara destek olmaya çalışıyorum. Onlar bana gelmediler ama duyarlı komşularımız haberdar olmamı sağladılar mesela Ugandalı bir evladımız yüksek lisansını birincilikle bitirecek ülkesine dönecek. Salgın sürecinde çok büyük sıkıntı çektiler. O evladımız maalesef 1 ay boyunca sadece zeytin ekmek yemiş. Ben ona ulaşmadan önce arkadaşları hepsi kendi şehirlerine dönmüşler. Onlar evlerine döndükten sora ülkesine dönememiş ve yalnız kalmış büyük sıkıntılar yaşamış ama komşusu sayesinde ondan haberdar olunca onu bir anne şevkatiyle sarıp sarmalamaya çalıştım oda bunun mutluluğunu hissettirdi teşekkürü gözlerinden fazlasıyla aldım. Yabancı uyruklu çocuklarımızda bizim evlatlarımız gibi onlar içinde elimden geldiğince her şeyi yapmaya çalışıyorum imkanlar dahilinde.
Demet Erel: “Sokak hayvanları. Isırma vakaları var mı?”
“Sokak hayvanlara besleme noktası uygun yerlerde olmalı.”
Sokak Hayvanları için özellikle besleme noktalarının kamu kurum ve kuruluşlarının ya da parkların değil uygun olan noktalara da konulması lazım. Şu anki haliyle besleme noktaları yeterli gelmiyor ve köpeklerinin belli noktalarda öbeklenmesi ve çok sayıda köpeğin bir arada olması haline geliyor ara sokaklarda yayılırsa daha iyi olur kanaatindeyim. Ben mesela şu anda bir kendi mahallemde kendi sokağımda gönüllü olarak kısırlaştırmayı bir komşumuzla birlikte yakaya bildiğimiz ulaşabildiğimiz sokak kedilerini kısırlaştırıyoruz sonrasında getirip tedavi ve bakımları yapıldıktan sonra sokağa geri bırakıyoruz bunlar yeterli değil. Yani yapılacak çok fazla şey yok elimizde yetki olmadığı ve kaynakta olmadığı için yapılacak şeyleri kendi imkânlarımızla yapıyoruz.
Demet Erel: “Beykoz Yerel Basını?”
“Türkiye genelindeki basının durumundan çok farklı değil.”
Beykoz yerel basını genellikle birçok organizasyonda sağ olsun Beykoz halkının ve muhtarlarının yanında oluyor ama yani. Şu anki Türkiye genelindeki basının durumundan çok farklı değil. Ama Özgün Haber bu konuda her zamanki gibi farkını ortaya koyuyor.
Demet Erel: “Yeni bir belediye başkanımız var. Muhtar olarak ve kadın muhtar olarak tutum davranış hizmet görme durumunuz nedir?”
“Belediyemiz ile ilişkilerimiz gayet normal.”
Belediyemizde ilişkilerimiz şu an için gayet normal seviyede ilerlemekte Tabii sonuçta 45 mahalle var hepsinin ayrı ayrı sorunların var ve bunların önem sıraları var bakış açılarına göre önem sırası farklılık arz ediyor. Ben kişilik olarak kolay vazgeçen bir insan değilim o nedenle de olmasını gerektiğini düşündüğüm ne varsa o hizmeti alana kadar yılmadığım için şu anda Beykoz belediyemiz mesela parkını yeniliyor onun dışında muhtarlık binamızı iki buçuk yıldır talep ediyorduk ve sonunda modern bir havaya kavuştu yenilendi. Onlarda kendilerine göre plan program dahilinde devam ettikleri için sıra gelmesi gerekiyor iyi anlaşıyoruz benim sabırlı olmamdan dolayı.
Demet Erel: “Kadın muhtar olmak zor mu?”
“Bizim gibi güçlü kadın muhtarlar sayesinde her şey daha güzel olacak.”
Kadın muhtar olmak zor. Sekiz kadın muhtarımız var. Zor ama çok keyifli. Ya şu anlamda zor çünkü insanlar size farklı bakıyorlar aman kadın işte yapabilecek mi başarabilecek mi diye ön yargıyla baktıkları için sizin ne yapabileceğinizin farkında olmadıkları gibi küçümseme çabasına giriyorlar ama tanıdıkça bakış açıları değişiyor bizim amacımızda onların bakış açılarını değiştirmek. Zamanla her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum. Bizim gibi güçlü kadın muhtarlar sayesinde.
Demet Erel: “Corona dönemi muhtarı olmak nasıl bir duygu? İlk dönemin pandemiyle karşı karşıya kaldın.”
Zor olduğu evet zor ama ben zor olmasından ziyade ihtiyacı olan insanlara ulaşabildiğimi düşündüğüm için iyi ki ben muhtar olmuşum bu dönemde olmuşum. Bana geri dönüşler hiç görmediğimiz şeyleri burada olduğun için görebiliyoruz diye teşekkür ediyorlar.
Demet Erel: “Tekrar muhtar adayı olacak mısınız?”
“Planladıklarımı yapabilirsem 3. Dönem de muhtarlığı düşünebilirim”
Hedefim tekrar seçilebilirsem tabi ki devam etmek. Salgın dolayı birçok yapmak istediğimi askıya aldım 2. dönem yapmayı planladıklarımı yapabilirsem 3. dönemi düşünebilirim.
Demet Erel: “Eklemek istediğiniz bir şey var mı Muhtarım?”
Şimdi şu demek isterim muhtarlığımızın normalde kitap değişimi programı var. Muhtarlığımızın önünde 3.5 m² lik bir yer var oraya kitaplık yapmak istiyorum. İnşallah gençlerimize orayı bir kitap kulübü olarak faaliyete geçirmeyi istiyorum. Düzenlemesini yapmak yeterli olacak.
Bu sohbet için ve gazetenizde yer verdiğiniz için.
Ben teşekkür ederim seneye tekrar yapılanlar yapılmayanlar olarak görüşelim.