Yeni adresimiz
Ana Sayfa Güncel, Siyaset 16 Mart 2021 4505 Görüntüleme

BEYKOZ RİZELİLER DERNEĞİ’NDEN PANDEMİNİN YIL DÖNÜMÜNDE “YENİ NORMALLEŞME DE NASIL YAŞAYACAĞIZ?” KONFERANSI

reklam

Beykoz Rizeliler Derneği İstanbul’da 1 Mart’tan itibaren yeni normalleşme düzenine geçilmesi ve derneklerin kurallara riayet ederek faaliyetlerine izin verilmesi ile bu haftada güncel bir konuda; ikinci yılına başlarken COVID-19 pandemisinde nasıl yaşayacağız başlıklı bir konferans düzenledi.

Beykoz Rizeliler Derneğinin Kavacık ’ta ki merkezinde düzenlenen ve interaktif bir şekilde süren etkinliğin konuşmacıları Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu ile Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikro Biyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Atilla Tüysüz oldu.

Başhekim Süleyman Erdoğdu’nun, yeni normalleşme de nasıl yaşamamız gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulunduğu programda, Enfeksiyon Uzmanı Dr. Hüseyin Atilla Tüysüz’de Kovid-19 ile ilgili verileri değerlendirerek, geride kalan bir yıllık süreçten yaşanmışlıkları paylaşarak, konuklardan gelen sorulara cevap verdi.

BAŞKAN AKYILDIZ, “KORONA İLLETİ İLE YAŞAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Konferans öncesi Beykoz Rizeliler Derneği Başkanı Mikail Akyıldız da, Ocak ayında adeta baharı yaşarken Mart’ın ikinci haftasında soğuk bir kış akşamında davetlerine icabet eden konuklara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Mevsimlerin karışması gibi bir yılını tamamladığımız COVID – 19 pandemi döneminde hepimizin yaşamında da çok şeyler değişti. Havalar ısınınca korona gider diyenlerimiz olduğu gibi ikinci, üçüncü dalgası gelecek diyenlerimizde oldu. Öyle de oldu. Bir yıl geride kaldı ve artık corona illeti ile yaşıyoruz. Daha doğrusu yaşamaya çalışıyoruz. İlk zamanlar tedavisi konusunda belirsizlikler vardı. Kayıplarımız da çok oluyordu. Şimdi tedavisinde mesafe alınmaya başlandı ama bu kez mutasyonlarla salgın artarak devam ediyor, risk sürüyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Akyıldız, konuşmasının devamında, “Dernek olarak pandemi sürecinde faaliyetlerimiz kısıtlandığından sınırlı sayıda, genele açık olmayan aktiviteler gerçekleştirdik. Yeni normalleşme sürecinde pandemi koşullarına, kurallara uygun olarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu akşam da aramızda pandemiye, koronaya dair söyleyecek sözleri, hatta yaşanmışlıkları olan iki değerli konuğumuz, hocamız var. Kendilerine tekrar hoş geldiniz diyor, bize paylaşacakları değerli bilgileri için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Her iki uzman konuğun biyografilerinin okunduğu programda ilk konuşmayı Başhekim Dr. Süleyman Erdoğdu yaptı.

BAŞHEKİM ERDOĞDU, “HASTANEMİZ NORMALE DÖNDÜ”

Başhekim Erdoğdu, bu programın eğitim amaçlı olduğunu ve kendilerine düşeninde bildiklerini anlatmak olduğunu belirterek pandemi sürecinde özellikle ilk aylarda Beykoz İlçede ve genel olarak karşılaştıkları sorunları, sonrasında dünyada en basitinden cihaz yokluğundan boğularak ölen insanlar olurken ülkemizde kat edilen mesafeleri, sağlık personelinin fedakarlıklarını ve süreçte yaşadıkları ilginç vakaları örnekleriyle anlattı.

Beykoz Devlet Hastanesi Normale Döndü

“Maske, mesafe ve temizlik kurullarına son derece riayet etmeli, bundan asla ödün vermememiz lazım. Maskeyi takmadığımız zaman virüse davetiye çıkartıyorsunuz. Mesafeye dikkat etmezseniz bulaşma hızını arttırırsınız” diyen Başhekim Erdoğdu’nun Beykozlu hemşerilerine de bir mesajı oldu.

Başhekim Erdoğdu, “Hastanelerin doluluğu ve korona korkusuyla ameliyatlarını, tedavilerini aksatanların, erteleyenlerin olduğunu biliyoruz. Artık diğer sağlık sorunlarımızı önemsemeliyiz. Zira hastanemiz normal sürecine geçti. Ağır hasta olursa onu da pandemi hastanesine gönderiyoruz. Artık herkes gelebilir, ameliyatlarını ve tedavilerini olabilirler.

Aşılamada da önemli bir aşamaya geldik. Hastanemiz de 10 tane oda aşı için çalışıyor ama bir iki tanesi faal, çok gelen olmuyor. Aşının yan etkisini düşünmek yerine koruyuculuğunu düşünmek daha akılcı ve mantıklı olur. Özellikle evdeki yaşlılarımızı ikna ederek, aşılatmak lazımdır. Hem onların, hem de toplumun sağlığı için faydalı olacaktır” dedi.

ENFEKSİYON HASTALIKLARI UZMANI TÜYSÜZ, “HERKESTE FARKLI SEYREDİYOR”

Beykoz Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Atilla Tüysüz’de konuşmasına üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan korona virüsünü tanımladıktan sonra geride kalan bir yıllık süreci, virüsün gelişimini, dünyadan mücadele örneklerini, yaşamımıza etkilerini ve gelinen aşamada da dünyada ve ülkemizde ki aşı uygulamalarını anlatarak başladı.

4 Mart itibari ile girilen kontrollü normalleşme döneminde 260 bin personel ile 81 ilde denetim yapıldığının altını çizen Dr Tüysüz, korona virüs belirtilerini, “Çok iyi biliyoruz ki korona virüsü damlacık yoluyla insandan insana bulaşıyor. Öksürük, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları da yaygın belirtileri olarak görülüyor, tat ve koku kaybı nefes darlığı da bu belirtiler arasındadır. Bu belirtilere sonraki zamanda daha az görülen boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma, mide bağırsak şikâyetleri, el ve ayak parmaklarında renk değişikliği, cilt döküntüleri eklendi. Biz gördük ki, bu hastalık herkeste çok farklı seyrediyor” şeklinde izah ederek mutasyonlu virüse de konuşmasının devamında dikkat çekti.

MUTASYONLU VİRÜS

“Mutasyonlu virüs daha hızlı bulaştığı için hastalığın yayılmasında etkili oluyor. Bu nedenle mutasyon ciddiye alınmalıdır. Özellikle 65 yaş üstü insanlar, kanser hastaları, kalp hastaları, kroner arter hastaları, kronik böbrek hastalığı olanlar risk altındadır. Koronavirüs tedavisinin hala dünyada standart bir tedavisi yok. Biz Türkiye’de Favirpravir kullanıyoruz. Buna ek olarak, ağrı kesici, ateş düşürücü, C vitamini takviyeleri de kullanıyoruz.  Şekerden uzak, sağlıklı beslenme yeterli. Günde iki buçuk, 3 litre su tüketilmesi lazım. Hacettepe Tıp Fakültesinin açıklamasına göre kullandığımız aşılar yüzde 83 koruyor, yüzde yüz de hastaneye yatmayı engelliyor. Nadirde olsa Koronavirüs geçiren bir kişi bir daha Koronavirüse yakalanabilir. Bu nedenle pandemi tamamen bitene kadar, maske, mesafe ve hijyen kurallarını ihmal etmemeliyiz.”

UZMAN KONUKLARA TEŞEKKÜR BELGESİ

Nerdeyse sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına kadar süren interaktif soru cevap kısmının sonunda, Beykoz Devlet Hastanesi Başhekim Op. Dr. Süleyman Erdoğdu’ya Beykoz Rizeliler Derneği başkanı Mikail Akyıldız, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Atilla Tüysüz’e de Atatürk Üniversitesinden dönem arkadaşı Recep Ali Aksoylu tarafından günün anısına birer teşekkür belgesi verildi.

Fotoğraflar: Ercüment Tuncer

Haber: Recep Ali Aksoylu

[ngg src=”galleries” ids=”148″ display=”basic_slideshow”]

reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Özgün Haber Reklam Alanı
Özgün Haber Reklam Alanı
Tema Tasarım | AnatoliaWeb