Yeni adresimiz
Ana Sayfa Güncel, Siyaset 2 Şubat 2021 5388 Görüntüleme

Şubat Ayının İlk Meclis Toplantısı Gerçekleşti

reklam

Beykoz Belediye Meclisi 2021 yılı Şubat ayı ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis Başkanvekili Gaye Zayıf başkanlığında gerçekleştirilen Şubat ayının 1. Birleşimi yoklama alınması ile başladı.

Mecliste gündem dışı söz alan isimler: CHP  Beykoz Belediyesi Meclisi grubu adına, Belediye Meclis Üyeleri Gülsüm Yılmaz, Cemal Yavuz ve Cemal Sataloğlu olurken, AK Parti Beykoz Belediye Meclis grubu adına, Meclis üyeleri İbrahim Özdemir ve Ahmet Deliak oldu.

Meclis oturumunu takip edenler arasında CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Füsun Sökmez, CHP İl Kadın Kolları Başkanlığı  yönetim kurulu üyesi Sevim Çalışkan ve Kavacık Muhtarı Yasemin Şahin vardı.

İbrahim Özdemir (AK Parti Belediye Meclis Üyesi)

AK Parti Belediye Meclis Üyesi İbrahim Özdemir yapmış olduğu konuşmasında “Özgüven” üzerine bir konuşma gerçekleştirirken, saygı ve hoşgörü üzerine konuşma yaptı. İbrahim Özdemir konuşmasını şu sözlerle özetledi: “Gandiye göre dünyanın yedi hatası; Ahlaksız ahlaksız ticaret, ilkesiz siyaset, niteliksiz eğitim emeksiz zenginlik, vicdansız haz, İnsaniyetsiz bilim ve gösterişe dayalı ibadet. Bu saydıklarımızı yerinde ve zamanında dozunda sonra ölçerek tartarak yaşayacağız.”

Gülay Demirel (CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi) 

CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Gülay Demirel söz aldı. Demirel konuşmasında özet olarak, “Mutasyona uğrayan virüs enfeksiyonu bütün ülkede hızla yayılmaya başladığını, çok daha dikkatli ve özenli olmak zorunda  olmamız gerektiğini özellikle vurguladı. Gülay Demirel konuşmasının devamında ise: “En az bu virüs kadar tehlikeli olan vektörlerle mücadelesi sürecimiz başladı”  diyerek, Beykoz’da da mücadele başlatmak gerektiğini, Beykoz belediyesinin belki bu çalışmayı yapıyor olabileceğini ifade ederken,  Büyükşehir Belediyesi Olarak vektörle ilgili bilim kurulu çatısı altında bu sürecin 4 aydır devam ediyor olduğunu belirtti.

Gülsüm Arıkan (CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Gülsüm Yılmaz, Kavacık’ta bulunan Hasan Yavuz caminin yakın zamanda yıkıldığını, caminin altında bulunan 112 acil servisinin de bu nedenler açıkta kaldığını, 112 acil servisi yerine yapılacak bir yer tahsis edilmeden caminin neden yıkıldığı sorularını yönelterek, “Aslında mağdur olan Beykoz, Beykoz halkıdır” dedi. 

Cemal Yavuz (CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Yavuz mecliste yaptığı konuşmasında, Beykoz’un en önemli konusunun bugün için 553 villa olduğunu ifade etti. “Dereseki’de orman içerisinde yapılması düşünülen villalar ve bu villalara hizmet edecek olan sosyal tesislerdir” ifadesini kullanan Yavuz,  söz konusu olan bu alanda 15 bin ağacın kesilmesi gerektiği söylentisinin var olduğunu, orada yapılacak olan inşaatların yapım süresi 3-4 yıl süreceğini ifade etti. İnşaat yapım sürecinde de oralara kurulacak olan şantiyeler ve çalışmalar dolayısıyla da orada ağaçların zarar göreceğini ve de hava kirliliğinin de var olacağını sözlerine ekledi.

“Çavuşbaşı köylerinde 2B arazilerinde Orman vasfını yitirmiş araziler var.” Diyen Cemal Yavuz, son yapılan yasal düzenleme tapulu olan yerlerin haricindeki alanları tamamı doğal sit alanı olarak ilan edildiğini, 553 villaya için “Fiili olarak bir orman arazisinde ormandan ağaçların sökülerek yok edilerek yapılaşma alanı açabiliyoruz. Diğer bir bölgede Yenimahalle’ye baktığımızda ise yıllarca insanlar orman arazisi adı altında buralarda yaşamaya mahkum edildiler. Vatandaş 200-300 metrelik bir gecekondusunun tapusunu alamadılar.” Dedi.

Yavuz son olarak, Kavacık’ta yapımı devam eden nikah salonu için “belediyenin 53 milyon tl verip hazineden almış olduğu bir binanın bodrum katında nikah sarayı yapıyorsunuz.” Diyerek, bodrum katında yapılan nikah salonunun herhangi bir tehlike anında tahliyesinin neredeyse zor olduğunu ve Beykoz’a yakışmadığını ifade etti.

Manolya Demirören Tekin (AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

AK Parti İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Manolya Demirören Tekin, CHP Meclis Üyelerinin sorularına cevaben; vektörel mücadelede 5 tane ekibin 12 ay boyunca sahada çalıştıklarını belirtirken, en önemli mücadeleni larva mücadelesi olarak gördüklerini söyledi.

112 acil servis istasyonu sorusuna cevap olarak; “Beykoz’da 6 tane istasyonumuz var. 1 tanesi Kavacık’taydı. Bir yer değişikliği olacak, uygun bir yer bulup oraya 112’yi yerleştirmiş olacağız.

Manolya Demirören Tekin son olarak: “Her şeyi eleştiren bir yapıda bir siyaset yapılıyor ama bu hoş değil. Şu ana kadar yapılan bütün hizmetler ortada. Halkta yapılan hizmetlerden gayet memnun. Herhalde hiç hizmet yapılmasın isteniyor. Yüzme havuzu yapılmasın, nikah sarayı yapılmasın… Artık ağaç üzerinden siyaset yapmayı bırakın.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Cemal Sataloğlu (CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi)

CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu meclis konuşmasında; “2019 Yılında yapılan sermaye artırımı ile sermayesi 33 milyon 600 bin lira olan Beykoz Belediyesinin sahip olduğu Beytaş AŞ ‘den bahsetmek istiyorum. Yeni dönemde Beytaş AŞ’nin   Restaurant tartışmasından daha farklı bir tartışma alanına geldiğini görüyoruz. Halka hizmet sunma noktasında iştiraklerin çok önemli bir yere sahip olduğu elbette inkâr edilemez. Belediye idaresinin mal ve hizmetlerin üretimini ve sunumunu kendisinin yaptığı model olarak ifade edilen bu model bir taraftan yerel halkın ihtiyaçlarındaki artış diğer taraftan yaşanan kaynak sıkıntıları olmak üzere çeşitli nedenlerle değişime uğramıştır. Günümüzde belediye bürokrasisi ile doğrudan mal-hizmet sunumu yerine idareye organik bağ ile bağlı olan ancak ayrı tüzel kişilik olarak kurulan belediye şirketleri eli ile üretim ve sunum modeli ön plana çıkmaya başlamıştır. Olması gerekende budur aslında..

Kamu İhale Kanununda; kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usuller belirlenmiştir. Kanuna tabi idareler ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. İlave olarak belediye şirketleri ile ilgili önemli husus içinde ayrı bir parantez açmak istiyorum. Yapım işlerinin 3-G kapsamında gerçekleştirilmesi de mümkün değildir. Bu nedenle yapım işleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanun kapsamında gerçekleştirilmelidir. İstisna kapsamında kalabilmek için yapım işinin mal veya hizmet olarak ihale edilmesi de mümkün değildir.

Beytaş Aş. 2020 yılı için ekapta yayınlanan 3 ihale yaptı. Birincisi, İş güvenliği hizmet alım ihalesi 6 ay süreli tutarı ise 286 bin 756 lira +KDV, İkincisi, Araç kiralama hizmet alım ihalesi 4 ay süreli bir iş tutarı 295 bin lira + KDV, Üçüncüsü ise, Gümüşsuyu restoran trafo bağlantısı işi 309 bin 850 lira +KDV…

Beytaş Aş’nin bundan yaklaşık 25 gün önce sözleşmesini yeni imzaladığı bir hizmet alımından 2 ana başlık halinde bahsetmek istiyorum. Birincisi, tarihlere dikkat ediniz…  İdare, Destek hizmetleri müdürlüğünün araç ve iş makinesi ile ilgili ihalesinin 17 Kasım’da yapılacağı duyurusunu yaptı. Bu ihale için Kamu ihale kurumuna 12 Kasım’da itiraz edildi… Kamu ihale kurulu bu ihaleyi 2 Aralık 2020’de iptal etti. Toplamda 11 sayfalık gerekçeli bir karar yazıldı. Kamu ihale kanuna aykırı hükümleri sıralanıyor burada… ‘İhale kapsamında çalıştırılacak araç parkının farklı tür ve uzmanlıklar kapsamındaki araçlardan oluştuğu idarece tüm araç parkı tekbir dosyada birleştirilerek katılımcı sayısının kısıtlandığı gerekçesiyle ihaleye itiraz edilmiş ve bu itiraz haklı görülerek ihale iptal edilmiştir.’

Sonra ne yapıldı.. Sanki bu ihale konusu iş ile ilgili hiçbir şey olmamış gibi, kamu ihale kurumunu adeta yok sayarak hukuk arkadan dolanıldı. Kamu ihale kurulunun iptal ettiği ihaledeki kiralama işlerinin bir bölümü   iptal başvurusu yapıldıktan  18 gün sonra   30 Kasım’da    bu defa  ihale araç sayısı azaltılarak aynı şekilde   Beytaş üzerinden tekrar ihale  yapıldı. Üstelik iptal edilme gerekçeleri dikkate alınmadan yapıldı.

Beytaş Beykoz belediyesinin bir müdürlüğümü? Beytaş bir müdürlük mü? Destek hizmetleri müdürlüğü nerede?  

İptal edilen ihaleyi Beytaş üzerinden neden yapıyorsunuz?Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bitmedi aynı ihaleye ilişkin ikinci önemli bir başlık daha var… İhalenin konusu araç kiralama hizmet alım işi… Süresi 36 ay yani 3 yıl… Hazırlanan teknik şartnameden kısaca bahsetmek istiyorum. İşin özünde sadece 16 araç kiralanacak… 4 tane binek oto, 4 tane kombi tipi kamyonet, 4 tane 16+1 koltuklu minibüs, 1 tane frigo kasalı van tipi kamyonet, 1 tane Golf aracı,1 tane sert yüzey temizleme ve kanal açma aracı, 1 tane mobil mutfak aracı. Yani toplamda 16 araç var. Hazırlanan şartnamede sert yüzey temizleme ve kanal açma aracının ve mobil mutfak aracının yakıtı yükleniciye ait. Diğer 14 aracın yakıtı ise idareye ait. 16 araç 3 yıl için kiralanacak sizce hangi tutar ile sözleşme imzalanmıştır? 5 milyon 844 bin 960 lira artı KDV ile sözleşme imzalanmış. KDV dahil yaklaşık 7 milyon lira ile sözleşme imzalanmıştır. 16 araç kirası için yılda yaklaşık 2 milyon 350 bin lira kiralama tutarı ödeyecek BEYTAŞ.

Kimin şirketi Beytaş?  Kim kurdu bu şirketi?

Değerli belediye meclis üyeleri bu şirket hepimizin şirketi, bu şirketi korumak kollamak hepimizin görevi… Kimin parasını kime veriyorsunuz?

Beykozlu esnaf siftah yapamıyor.

16 araç kiralaması için 3 yılda toplam yaklaşık 7 milyon ödenir mi? Hani tasarruf, tasarruf diyordunuz nerede burada tasarruf… Bu paralar senin, benim değil hepimizin parası.. Beykoz’un parası… Beykozlunun parasını korumak için görevimizi yapmaya devam edeceğiz… Teftiş kurulunu Beytaş’ın yaptığı işlemleri incelemeye ve görevini yapmaya davet ediyorum. Beytaş için bu meclisin içinden ayrı bir komisyon kuralım. Beytaş kimsenin kafasına göre  hizmet alımı veya mal alımı yapacağı bir şirket değildir.

Belediye şirketleri, belediye tüzel kişiliğin mali tablolarında belediyenin bir varlığı olarak gözükmekte, belediyenin kuruluşuna katıldığı şirket ortaklık payı da belediye giderleri arasında düzenlenmekte ve her türlü girişim, iştirak ve faaliyetler karşılığı sağlanacak gelirler belediye gelirleri arasında yer almaktadır. Belediye başkanının görevlerinden olan “Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek” hükmü gereği belediye başkanlarının belediye şirketlerin iş ve işlemlerinden sorumluluğu bulunduğunu hatırlatmak isterim.

Ahmet Deliak (AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi) 

AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi Ahmet Deliak konuşmasında: “Son dönemlerde  siyasi muhalefet görüntüsü altında, bütün kurumlarımızı ve demokratik meşruiyeti hedef alan bir saldırıyla karşı karşıyayız. Önce sözde demokrasi, sözde Cumhurbaşkanı söylemiyle, cumhurbaşkanımızı hedef aldılar. Bu nasıl bir saygısızlık, bu nasıl bir hadsizsizliktir. Milletimizin gönlünde taht kurmuş Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı yine bu millet seçmiştir. Bu milletin yarıdan fazlasının oyun alan bir cumhurbaşkanına sözde demek, milleti tanımamak, milletin iradesini hiçe saymaktır. Türkiye’nin cumhurbaşkanına sözde demek, Türkiye Cumhuriyeti’ni hiçe saymaktır” diyerek muhalefeti eleştirdi.

Meclis daha sonra karşılıklı atışmalarla son buldu.

Bir daha ki meclis oturum tarihi 3 Şubat Çarşamba günü saat 10.00’de.

reklam

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Özgün Haber Reklam Alanı
Özgün Haber Reklam Alanı
Tema Tasarım | AnatoliaWeb