Beykoz Muhtarlar Derneği, İBB Koru Tesisleri’nde bir toplantı düzenleyerek Muhtarlardan sorumlu İçişleri Bakanlığı Daire Başkanı Suna Üstüner, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Erdem ile bir araya geldiler.
Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı H. Hüsnü Kolcu ve Beykozlu muhtarların hemen hemen tamamının katılım sağladığı, Beykoz Yerel Basın mensuplarının da davetli olduğu istişare toplantısı akşam yemeği ile başladı.
Muhtarlar Derneği Başkanı H. Hüsnü Kolcu yaptığı açılış konuşması ile tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek teşekkür etti. İlk olarak İçişleri Bakanlığı Daire Başkanı Suna Üstüner’e çiçek takdimi yapıldı.
H. Hüsnü Kolcu (Beykoz Muhtarlar Derneği)
Kovitten dolayı uzun zamandır yüz yüze bir araya gelemediklerini ama faaliyetlerine ara vermeden devam edeceklerini ifade eden Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı H. Hüsnü Kolcu ayrıca muhtarların en önemli sorunları arasında yer alan sekreter maaşlarının ödenmesi konusunda belediyeden destek istediklerini, İstanbul’da birçok ilçede bu sorunun çözüldüğünü ancak Beykoz gibi birkaç ilçede hala sorunun devam ettiğini dile getirdi. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 9. Maddesi uyarınca Beykoz Muhtarları olarak Beykoz Belediyesi’nden hakları olan desteği sağlamalarını beklediklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı H. Hüsnü Kolcu sözü İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta’ya bıraktı.
Kadir Delibalta (İstanbul Muhtarlar Federasyonu)
İstanbul Muhtarlar Federasyonu (İMF) Başkanı Kadir Delibalta yaptığı konuşmada Muhtar istişare toplantılarının önemine değindi: “Bizlerin arasında siyasi parti ayrımı yok. Bizler çok büyük bir aile olduk. 9 yıldan bu yana 23 dernek ile daha da büyümeye devam ediyoruz. Bizler partilerin üzerindeyiz, seçilmiş kişileriz. 1924 yılında 441 sayılı köy kanunu çıkmış, 1930 yılında belediye kanunu çıkmıştır. Bizler demokratik kurallar içerisinde çok eylemler yaptık. Şu anda aldığımız hakların hepsi İstanbul Muhtarlar Federasyonu sayesinde alınmıştır. Bunda Hüsnü abimizin ve de sizlerin de büyük emekleri vardır. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin en alttaki kurumuyuz. Bizim gücümüz halktan geliyor. Halktan aldığımız gücü akçeli işlerde kullanmazsak, gittiğimiz kapılarda kendimizi iyi anlatırsak başarırız. Dik duracağız, onurlu olacağız ama diklenmeyeceğiz. Her bir muhtarın işini gücümün yettiği kadar kendi işim gibi yapıyor, sahipleniyorum. Maalesef İstanbul’da istemiyorduk ama arkadaşlarımız öyle uygun gördü ve ikinci bir federasyon kurdular. Bu İstanbul’ yakışmıyor. Ben Konfederasyon kurucusuyum, 81 vilayeti geziyoruz hiç bir yerde bu bölünme yok. İstanbul’a yakışan birlik ve beraberliktir. Hiçbir zaman kimseye düşmanca davranmadık. Biliyoruz ki meyve veren ağaç taşlanır. O yüzden arkamızdan konuşanlara şöyle diyoruz; ‘Kardeşim, yüreğin varsa ortaya gel konuş…’ Hepimiz aynı gemideyiz, bunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu işler çalışarak ve de üreterek olur.
“9. Madde çok önemlidir!…”
Nedir 9. Madde?
‘5393 Sayılı Belediye Kanunu
21-Mahalle Muhtarlığının Kurulumu ve Yönetimi:
Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.
Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur.’
“9. Madde çok önemlidir. İstanbul’da 9 madde kapsamında belediyelerin verdiği destek eşit değil, net değildir. Burada bir haksızlık var. Şu an Şişli’de muhtarların aldığı maaş 2150 lira. 9. Madde kapsamında hakkınızı aldığınız zaman bu bir rüşvet değildir, bu sizin hakkınızdır. Muhtarlık partiler üstü bir kurumdur, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel taşıdır. Bunu Atatürk söyledi. Siz muhtarlar toplantılarda ‘Yasa’ isteyin. Atatürk’ün çıkarttığı yasa ile yönetiliyoruz, bu ayıptır. Bu yasayı yenilememiz lazım. İktidarın yaptığı büyük yenilikler var ama bizim eksiğimiz çok. Burada siyasetin ve de bizim hatamız var. Birlik ve beraberliğimiz yok. Saygılar sunuyorum…”
Suna Üstüner (İçişleri Bakanlığı Daire Başkanı)
“Sizlerle kavuştuğum için çok mutluyum. Ben muhtarlarımla birlikte çalışmaktan çok büyük bir keyif alıyorum. Sizlerin dertleriyle dertlenmeyi seviyorum. Birlikte mahallelerde 962 tane mahallem var, 962 tane dertli yüreği bu memleket için sevdalı ve vatandaşın her türlü sorununu dert edinen, derdiyle dertlenen muhtarım var. Sizlerin sayesinde kendimi fahri muhtar olarak görmek istiyorum, eğer kabul buyurursanız… İçişleri bakanlığımızdan göreve başladık. Vatan caddesinde yerimiz var, Türkiye’de bir ilk. İçişleri bakanımız gerçekten İstanbul’a çok önem veriyor, muhtarlarımıza çok önem veriyor. Bende 962 muhtarımın telefon numaraları mevcut. Beni aradığınızda sizlere muhakkak isimleriniz ile hitap ederim, telefonumda kayıtlısınız. Sizler emek veriyorsanız bizler de sizlerin verdiği bu emeğe saygı duyuyor, üzerinizden bir nebze de yükünüzü alabiliyorsak ne mutlu bizlere… Hepimiz bu memleket için çalışıyoruz. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Dünya önemli bir salgınla mücadele ediyoruz. Muhtarlarımız pandemi sürecinde 1 gün dahi muhtarlıkları kapatmadınız, ben değil önce vatan dediniz. Önce halkımızın hizmetleri dediğiniz için sizleri alkışlıyorum. Bizleri bugün buraya davet ettiğiniz için ve bana bu çok sevdiğim güzel papatya ve gülleri armağan ettiğiniz için sizlere yürekten çok teşekkür ediyorum.”
Program daha sonra soru-cevap şeklinde devam ederken, muhtarlar programda mahalleleriyle ilgili taleplerini İstanbul Muhtarlarından sorumlu daire başkanı Suna Üstüner ve İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta ile de yüz yüze iletme imkânı buldu.
Toplantı hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.
[ngg src=”galleries” ids=”50″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]