Beykoz Ortaçeşme Spor Caddesi’nde kök ve gövdesinde çürümeler olan tarihi çınar ağacı yola devrildi. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) dolayısıyla sokağa çıkma kısıtlamasının ilan edildiği gün meydana gelen olayda her hangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.
Ortaçeşme Spor Caddesi’nde budama rapor onayı beklenen tarihi çınar ağacı 28 Haziran Pazar günü sabah saatlerinde yola devrildi. YKS için sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması ve caddenin boş olmasının da etkisiyle olayda her hangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.
Anıt Ağaçlar İçin Neler Yapılıyor?
İstanbul’un anıt ağaç mirası bakımından zengin ilçelerinden Beykoz’da başta çınar ağacının devrildiği Ortaçeşme Spor Caddesi’nde yer alanlar olmak üzere tüm anıt ve aday anıt ağaçlar güncel teknoloji ve bilimsel yöntemlerle 2020 yılı başından itibaren tek tek sağlık taramasından geçirildi.
Beykoz Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle 180 ağaç üzerinde yapılan çalışmaların ardından, ilk etapta çevre ve insan sağlığı için yüksek risk oluşturduğu tespit edilen 22 ağaçta budama işlemleri yapıldı.
Boyları 30-40 metreyi bulan anıt ağaçlar dışardan sağlam görünse de iç ve kök kısımlarında meydana gelen çürümeleri gözle tespit etmek mümkün olmuyor. Sağlık durumu bozuk olan ağaçlar ancak akustik tomografi cihazıyla yapılan röntgen çekimleri ve mikro delme (rezistograf) tekniği uygulanarak tespit edilebiliyor.
Her Ağaca Özel Rapor
Tarihe tanıklık eden ve bu özelikleriyle kültürel nitelik taşıyan anıt ağaçlara bakım ve budama işlemi yapabilmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün her bir ağacın taşıdığı riski gösteren komisyon raporu gerekiyor.
Beykoz Belediyesi ilçe sakinlerinin can ve mal güvenliğini korumaya yönelik çalışmalar kapsamında ağaçlar için verilen raporlar kuruma ulaştıkça sahadaki ağaçları derin budama tekniğiyle çalışmalarını yapıyor.
İlçe genelindeki anıt ağaçlardaki derin budama çalışmaları ağaçların yeniden filizlenmesine imkan tanıyacak yöntemlerle ve özenle gerçekleştiriliyor.