Beykoz Belediye Başkanı Murat AYDIN, Riva Elmasburnu’nda yapımı başlayan plaj tesislerini yerel basına tanıtırken, başkanlığında ki 1 yıllık icraatlarını da paylaştı.
Riva’da gerçekleşen toplantıda Başkan Murat Aydın’a, Başkan Yardımcısı Engin Köklü, Basın Danışmanı Enes Buladı eşlik ettiler.
Murat AYDIN (Beykoz Belediye Başkanı)
“BEYTAŞ Türkiye’nin 1 numarası olacak.”
Sahilde yapımı devam eden BEYTAŞ İstanbul’un hatta Türkiye’nin 1 numarası olacak.
“Belediye tesislerimizde alkol olmayacak.”
Beykoz’da alkollü mekan yeterince var. Belediye tesislerimizde alkol olmayacak. Beykoz’da alkol kullanmayanların gidebilecekleri yerler neredeyse yok denilecek kadar az. Ama alkol alan insanların gidebileceği yer oldukça fazla var. Alkollü mekanları da kapatmayacağız.
“İmar barışı yasası için Beykoz’da 35 Binin üzerinde müracaat oldu.”
İmar barışı yasası çıktıktan sonra, İmar barışı yasası için Beykoz’da 35 Binin üzerinde müracaat oldu. İstanbul’da en fazla müracaat Beykoz İlçesinden olmuştur. Uygulaması ile ilgili de yeni yasal düzenlemeler yapılıyor. Yasal düzenlemeler çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlar yetkilendirilecekleridir.
“Kaçak yerler tamamen bakanlığın yürüttüğü işlerdir.”
Beykoz’da yıkımı gerçekleşen kaçak yerler tamamen bakanlığın yürüttüğü işlerdir, Beykoz Belediyesi’nin yetkisi dışındadır. Ve sayısını bilmiyorum, daha yıkılacak çok sayıda kaçak yapı mevcut.
“Seçimden önce ne dediysek onu yapıyoruz.”
Depreme dayanıksız binaların güçlendirilmesi ile ilgili konu tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uhdesinde yürüyen bir iş. Yönetmelik çıktığı taktirde Beykoz Belediyesi olarak duyurusunu gerçekleştireceğiz. Biz belediye olarak yapmış olduğumuz tespitlerle sadece emlak vergisi kanununa dayanarak, orada diyor ki “beyan edilir”, vatandaşın beyanını esas alırsın. Yerinde de gidip inceleme yapabilirsin. Belediye olarak seçimden önce ne dediysek onu yapıyoruz. Beyan gerçeği yansıtmıyorsa onun üzerine gidiyoruz.
“İstanbul’da en az vergi alınan ilçe Beykoz.”
Beykoz’un tamamında toplanan emlak vergisi 37 milyon lira. Ben geldiğim ilçeyi, Zeytinburnu’nu biliyorum, Beykoz’un 27’de 1’i büyüklüğünde. Orada da 200 milyon lira. Beykoz’da birçok yerde tapusu olmayan yerlerden emlak vergisi geçmişte de alınamamış, şimdi de sembolik rakamlar alınıyor. Lüks konutta oturan bir kişi konutunu 2. Sınıf olarak göstermişse belediye olarak bu durumu düzelmek durumundayız ki düzeltme yapıyoruz. Bu anlamda yaptığımız başka bir işlem yok. Zaten yapma yetkimiz de yok, kanun zaten sınırlamıştır. Türkiye’de, İstanbul’da en pahalı konutlar Beykoz’da, ama en az vergi alınan ilçe de İstanbul’da Beykoz. Bu konuda gerçekten bir terslik yok mu?..
“İmar planı ile ilgili çalışmaları bakanlık ile birlikte sürdürüyoruz.”
Biz Beykoz’da imarın oluşabilmesi, kaçak yapının önüne geçilebilmesi için, doğayı bozmadan yapılaşmayı sağlamak için imar planı ile ilgili çalışmaları bakanlık ile birlikte sürdürüyoruz. Konu Bakanlığın yetkisinde ama Beykoz ile ilgili olduğu için de biz bu çalışmanın içindeyiz. Önce SİT derecelendirilmesi yapılacak. Beykoz’u o anlamda belli bölgelere ayırdık. Çavuşbaşı’nda ki 5 mahalle artı Görele Mahallesi, SİT derecelenmesi tamamlandı, Bakanlığın imzasından sonra askıya alınacak.
“Bizim için gizli kapaklı hiçbir çalışma yoktur.”
İmarın olacağı yerlerle ilgili ilk karar, alınması gereken karar SİT derecelendirme kararıdır. Talep Beykoz halkınındır. Bu süreçlerin hepsinde de buradaki siyasi partilerle beraber sürdürüyoruz. Belediye Meclisi var mı? Var… Belediye Meclisi İmar Komisyonu var mı? Var… Belediye Meclisi ve İmar Komisyonu ile beraber artı meclisteki siyasi partilerin İlçe başkanları ile de görüştük. Gizli kapaklı işler yapmıyoruz. Sonunda da işler nerede takılıyor, kim ne istiyor, insanların ortak talepleri nedir, o ortaya çıksın. Engel olan var mı, gözüksün. Destek olan var mı bilinsin. Kimin yaptığının önemi yok ki, ne yapıldığının önemi var. Bizim için CHP yapmış, AK Parti yapmış, MHP, İYİ Parti yapmış, hiç önemi yok ki. Bizim için gizli kapaklı hiçbir çalışma yoktur. Bizler bireysel isteklere göre değil, kamusal olarak çalışıyoruz.
“Şu anda yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde.”
Türkiye’deki Doğal SİT alanların tamamında yetki hiçbir zaman belediyelerde olmadı. Hep merkezi otoritelerin elinde olmuştur. Şu anda yetki yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde ama yetkiyi bizimle beraber kullanıyorlar. Bu sadece bu iktidarda değil, önceki iktidarda da böyleydi. Doğal SİT alanları Türkiye’de nerede var ise oralarda belediye ruhsat verebilir.
“Büyükşehir belediyesinin yetkileri doğal SİT alanlarında yoktur.”
Büyükşehir belediyesinin 2019-2020 yılından önce bu doğal SİT alanlarında hiçbir yetkisi yoktu. Yasalar açık ve net ortada. Büyükşehir belediyesinin yetkileri doğal SİT alanlarında yoktur. Öngörünüm dediğimiz yer, orada Büyükşehir’in alınan kararları uygulama sorumluluğu var. Kararları eskiden Başbakan’ın başında bulunduğu bir kurul alıyordu. Şimdi de Başbakanlık lav edildiği için kararı Cumhurbaşkanlığın başında bulunan bir kurul alıyor. Yalnız uygulamayı da o kararlara göre Boğaziçi İmar yapıyor. Önceden de öyleydi, şimdi de böyle.
“40 Bin kişi Beykoz Belediyesinin kapısından içeriye girmiş.”
12 aylık belediye başkanlığım sürecinde tartışmasız en az 150 bin kişi ile görüştüm, sokakta ki vatandaşlarda dahil tabii. Bütün zamanımızı randevuya ayırdığınızda görüşebileceğiniz kişi Beykoz’un %20’si. Ben Beykoz’un bu sürecinde %50’i ile göz göze geldim. Ben kendimi Belediye içerisinde hapsetmek istemiyorum. Dolayısıyla haftada 10–15 randevu ile geçiştiriyorum. Randevu hiç vermiyor değilim, belediyeye randevusuz kim geldiyse kabul ettim. Randevu alanların 2 katı sayıda kişi ile randevusuz görüştüm. Planlı olarak haftada 2 gün randevu verebilirim, haftanın 5 günü randevu veremem. Benim usulüm, belediyeye hapsolmamak, halkın arasında olmak, onlarla görüşmek. Ne kadar dışarıda olursam o kadar çok sayıda insanla görüşmüş oluyorum. Beykoz’da yaşayan yaklaşık 40 Bin kişi Beykoz Belediyesinin kapısından içeriye girmiş.
“Belediye’nin en beğendiğiniz hizmeti nedir?”
Beykoz Belediyesi olarak yaptırmış olduğumuz anketlerde ‘Belediye’nin en beğendiğiniz hizmeti nedir?’ diye sorduğumuz da aldığımız sonuçlarda; İbadet ve okul temizlikleri, ayrıca ücretsiz oluşu en çok beğenilen hizmetlerimiz olmuş. Artı genel temizlikler beğenilen hizmetlerimiz arasında yer alıyor. Tüm bunların hemen akasından ‘Bisiklet Projesi’ gelmiş. Kültür-Sanat hizmetimiz de halkımızın gündeminde oldukça beğenilen bir hizmetimiz olarak yer almakta. Sportif aktivitelerimizde beğenilen hizmetlerimizdendir.
“Bisiklet projesi temelde bir sağlık projesidir.”
Bisiklet konusuna gelince; Bisiklet projesi temelde bir sağlık projesidir. Hastalıklara yakalanmamak için bir projedir. Spor aktiviteleri bağımlılığa yakalanmamakla ilgili bir projedir. Gençler, yetişkinler düzenli olarak spor yapıyorsa daha sağlıklı olurlar. Bağımlılık yapan maddelerden uzak durmalarını sağlar. Özgüvenleri gelişir, sosyalleşirler. Bisiklet projemiz, sağlık, özgüven aşılama, sosyalleşme projesidir. Bunu sadece bisiklet olarak düşünmeyin. Spor faaliyetlerimiz çok geniş. Ben bisiklete biniyorum, diğer spor faaliyetlerini de aktaralım. Kadınlarımız için ücretsiz plates salonlarımız mevcut. Okçuluk, kürek, yüzme, futbol, salon sporlarına yatırımlarımız mevcut.
“Kavacık içinde de yeni bir Nikah Salonu Belediyemiz tarafından hizmet verecek.”
Beykoz Belediyesi’nin Kanuni Kent Ormanı içinde bulunan Nikah Salonu hizmet vermeye devam edecek. Kavacık içinde de yeni bir Nikah Salonu Belediyemiz tarafından hizmet verecek.
“İBB Başkanı İMAMOĞLU’na Beykoz’daki projelerden söz ettim.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldiğimizde Beykoz’daki projelerimizden söz ettim. Genel olarak Beykoz’u anlattım ve Büyükşehir’in yetkisinde ve sorumluluğunda olan konularla ilgili bizim önceden vermiş olduğumuz sözler ve kendilerinin vermiş olduğu sözler olduğunu dile getirerek, yapılacak çalışmaları kendilerine ilettik.
“Çayır ve devamını Millet Bahçesi olması ile ilgili süreci başlattık.”
Bizim çayırın olduğu yer ve o bölge Millet Bahçesi oluyor. Bütün o çayır boyu yeni bir düzenleme yapılacak. O bölgede İBB ya da Beykoz belediyesi demiyor. Ama bakımını geçmişte hep Büyükşehir yapmış. Biz çayır ve devamını Millet Bahçesi olması ile ilgili süreci başlattık. Hem oradaki spor tesisleri, yürüyüş yolları düzenlenecek. Orada yer alan barakalar kaldırılacak. Pazar yerinin olduğu yerin mülkiyeti Büyükşehir belediyesine ait. Orada ki otopark olan yeri ve kamyon garajını kaldıracağız. Oraları daha düzgün hale getireceğiz. Basket potaları vs.. yapacağız.
[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]