Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından 10 Mart Salı günü, eğitim- öğretim içerisinde bulunan, yılların başarılı ve güvenilir bir marka olmuş “BAŞLANTI TURİZM’ in Öğrenci servis şoförleriyle servislerde bulunan hostes ve rehber personeline bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıda şoförler ile servislerde bulunan hostes ve rehber personel, Okul Servis Araçları Yönetmeliği hakkında bilgilendirildi.
Toplantıya, Beykoz Trafik Amiri, Komiser Yardımcısı Bülent Kılıç, Eğitici Trafik Polis Memuru Özgür Gülent, Başlantı Turizm İşletme sahiplerinden İbrahim Başlantı, İsmail Baygın, Başlantı Turizm çalışanları katıldılar.
Bilgilendirme toplantısında Beykoz Trafik Amiri, Komiser Yardımcısı Bülent Kılıç, Eğitici Trafik Polis Memuru Özgür Gülent vermiş oldukları bilgilendirmelerde: ‘Servis Şoförü Rehber Personel ile bilinmesi gerekenler, rehber personel için 20 yaşını doldurmuş ve en lise mezunu olmak. Şoförler için 26 yaşından gün almış olmak, 66 yaşından gün almamış olmak, Sorumlu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine sahip olmak, Türk Ceza Kanunun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 35’inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmak. Şoförler, E Sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık B Sınıfı sürücü belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmak ve her 5 yılda bir şoförlük mesleği bakımdan bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşundan almış olmak. Şoförler son beş yıl içerisinde, bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak. Şoförler ‘ Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmak, zorundadırlar’ dediler.
OKUL TAŞITLARINDA ARANAN ŞARTLAR
Okul taşıtları için yapmış oldukları açıklamalarda ise; ‘Okul servis araçlarının arkasında “Okul Taşıtı” yazısını kapsayan renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde tahsis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatın fren lambaları ile ayrı olmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır. Okul servis araçlarında araçların imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelik ile karayolları trafik yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır. Araç kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik ya da mekanik olabilir. Taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli, 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılıp, periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. Her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalı ve taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır’ diye konuştu.
Programda tüm konuşmaların ardından sinevizyon eşliğinde videolarla katılımcılara detaylı bilgileri aktaran Beykoz Trafik Amiri, Komiser Yardımcısı Bülent Kılıç, Eğitici Trafik Polis Memuru Özgür Gülent, son olarak katılımcıların sorularını yanıtladılar.